2024.04.18, Csütörtök

Egyre nagyobb az igény a megváltozott munkaképességűek munkájára

www.hirado.hu

2017.10.18. 21:51

A megváltozott munkaképességűek most már állásbörzéken is megtalálhatják a nekik való munkahelyet, miután egyre több munkáltató lát lehetőséget a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásában. Ráadásul szakemberek szerint az egész munkaerőpiacon nagyon pozitív szemléletváltás ment végbe az utóbbi évtizedekben.

Hirdetés

 

Zalabai Péterné Ági, a Motiváció Alapítvány fejlesztési vezetője a Kossuth rádió Napközben című műsorában elmondta, 26 évvel ezelőtt kezdtek munkaerőpiaci szolgáltatásba, azóta pedig rengeteget változott pozitív irányba a hozzáállás és a lehetőségek mérete a piac felől, ugyanis megnyílt a munkaerőpiac a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek számára.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közhiedelmekkel ellentétben a megváltozott munkaképességűek nem csak a fizikai és a kevés tudást igénylő munkákra alkalmasak. Mint beszámolt róla, komolyan megnövekedett náluk az igény az idegen nyelveket beszélő és magasan kvalifikált dolgozókra.

 

Dolgozók egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kft. telephelyén (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

 

Felhívta a figyelmet, az hogy minden ember más, a fogyatékossággal élőkre is ugyanúgy igaz: vannak köztük képzettebbek, ügyesebbek, a legfontosabb pedig, hogy mindenki számára megtalálják a képességeinek leginkább megfelelő munkakört.

Fehér Miklós, a Kézenfogva Alapítvány munkaerő-piaci szolgáltatási vezetője arról számolt be, hogy az általuk szervezett Speciális Állásbörzét jelentős érdeklődés fogadta mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről.

Azt is ismertette, hogy alapítványuk egy, a munka világára felkészítő tanfolyamot is tart, aminek a szerepe, hogy a fiataloknak megtanítsák, hogyan tudnak például beilleszkedni egy új munkahelyre.

A megváltozott munkaképességűek alkalmazásának egyébként is számos előnye van: a cégeknek például esetenként nem kell megfizetniük a szociális hozzájárulási adót, értékes és lojális munkaerőhöz jutnak, javulhat a munkahelyi kultúra és a vállalat külső megítélése is.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke is arra hívta a figyelmet, hogy mennyire fontos a szemléletváltás. Mint mondta, büszkék azokra a cégekre, amelyek kinyitják a kapukat, szerinte ezt kommunikálni is kell.

Felhívta a figyelmet, hogy a cégeknek is fontos, hogy a munkavállalóik tudják és érezzék azt, hogy ők egy olyan munkahelyen vannak, amely ha történik velük valami, akkor szociálisan érzékenyen tudják ott kezelni.

 

Közéletmunkaerőpiacfogyatékossággal élőkKézenfogva Alapítványmunkaerőszociális hozzájárulási adó

Ajánló