2024.03.29, Péntek
Font Gábor nyitja meg a Szegedi Borfesztivált
Fotó: Bacsmegye.hu

Font Gábor nyitja meg a Szegedi Borfesztivált

Bacsmegye.hu

2017.05.09. 10:52

Az ország talán legnagyobb méretű borfesztiváljára 2017. május 12-21. között kerül sor Szegeden, amely rangos eseményt ezúttal a szerencsére jól ismert soltvadkerti Font Pincészet borásza Font Gábor nyit meg. A borászat igazán méltó, hogy a rendezvényt megnyissa, hiszen lassan 15 éve menetel előre, évről-évre több és több díjat elismerést bezsebelve boraikkal.

Hirdetés

Közismert, hogy a Cannes-i rosé versenyen ezüstérmet szereztek

A versenyre két kékfrankos tételt neveztünk be, melyekkel ezüstérmeket nyertünk. Alapvetően minden bor tartályonként számít egy tételnek. A tételeket Nébih azonosítóval tudjuk nyomon követni. Nyílván mindenki azért nevez, hogy aranyérmet vagy különdíjat kapjon,  mi két Kékfrankost neveztünk, és egy ilyen nagy nemzetközi versenyen ez is komoly eredmény.

Egy borásznak mindig egy visszaigazolás  a verseny abban, hogy hányadán áll. Először a bizottsági tagok vakon lezsűrizik a borokat, majd saját értékelésük szerint adnak rá egy pontszámot, melyet a bizottság elnöke jóváhagy. Ezután az átlagpontszám alapján, a versenyszabályzat kiírás szerint a borok 30%-a kaphat érmes helyezést. A ponthatár úgy kerül kialakításra, hogy 30%-nál több érmes bor( arany es ezüst osszesen) ne legyen. Így, ha túl sok a jó bor, akkor a ponthatárokat megemelik, ezáltal a verseny nívóját is növeli a rendszer. Ezen a versenyen 46 magyar nevezésből 14-en kaptak díjat.


Idén milyen eredményeket tudhatnak már maguknak?

A Párizsban megrendezett Vinalies Internationales du Vin nemzetközi borversenyen az Irsai nyert egy ezüstérmet, illetve Szlovákiában pedig a Mundus Vini borversenyen a Cabernet Sauvignon Rosé kapott aranyérmet. Bár oklevelet még nem láttunk, de most hétvégén volt az eredményhirdetés. A híres kunszentmiklósi Miklós napi borversenyen három arannyal indultunk, így elmondható, hogy jól indult ez az év, hiszen az évjárat is alkalmas volt, valamint mi is mindent megtettünk ezekért az eredményekért.

 

Évek óta érik egy „Font prémium” borsor, mit lehet tudni az új „tagokról?”

Jelenleg három borból áll a prémium borcsalád. A legelső volt az Ezerjó Selection, majd a Kékfrankos barrique 2015-ös évjáratú vörösbor, mely egy fiatal szőlőültetvényről származik. Mondanom sem kell, hogy jelentős terméskorlátozáson esett át, ugyanakkor nagyon jól beérett a szőlő, melyet októberben 22 körüli mustfokkal szüreteltünk. Ekkor jönnek elő a Kékfrankosnál is a szép érett jegyek, ugyanakkor megmaradt a gyümölcsössége is. A fahordót és a barrique hordót csak fűszerként tekintem. A barrique hordókban körübelül négy hónapot töltött a bor, melynek a különleges ízét sok kóstolás után lehet kideríteni.

 

Hol fog bemutatkozni ez a bor?

Szakmai bemutatókon Városi borversenyen és a fesztiválokon már jó visszajelzést kapott. A 2016-os évjáratú termés még hordóban van, de augusztusra már palackozható lesz. De az elvárt élvezeti értékhez még így is kell majd 1-2 év.

 

Hogyan különbözik a Cabernet Sauvignon Rosé a többitől a palackozásban?

Arculatilag próbáltunk a palackok formájában és a címkékben hasonlóságot mutatni. Ugyanakkor ez egy stílusában is más fajta bor, melyet azért tettünk hozzá ehhez a borcsaládhoz, hogy egy exkluzív kiszerelésként is lehetőséget kínáljunk a vevőknek.

 

Végül: Mit szól a Szegedi Borfesztivál szervezőinek a felkéréséhez?

Nagyon nagy megtiszteltetés ez nekünk, hiszen több mint tíz éve járunk a Szegedi Borversenyre, mely az ország egyik legnagyobb látogatottságú borfesztiváljának számít.

Galéria

KözéletSoltvadkertFont PincészetSzegedi Borfesztivál