2024.03.29, Péntek

Március 15-én tekintse meg Thorma János monumentális alkotását!

turizmus.com

2018.03.12. 10:42

Európai szintű, több mint 500 négyzetméteres kiállítótérrel várja látogatóit Kiskunhalason a Thorma János Múzeum.

Hirdetés

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően kibővítették a Thorma János Múzeum épületegyüttesét, a 21. századi igényeknek megfelelő háromszintes épületet hoztak létre Kiskunhalason. A fejlesztésnek köszönhetően az alsó szinten a Bay Gyűjtemény (Nagybányai művészet), a földszinten a Thorma Galéria (Thorma János festményei) kiállítások láthatók. A fejlesztés eredményeképpen létrejött a világ legnagyobb Thorma János állandó kiállítása és Magyarország legnagyobb nagybányai festészeti kiállítása.

 

A Thorma János Múzeumban tekinthető meg a névadó festő 6x4 méteres alkotása a Talpra magyar! A magyarság egyik legnagyobb pillanatát megörökítő festménynél már a hatvanas években szegedi egyetemisták, mint egy emlékműnél rótták le tiszteletüket a szabadságharc hősei előtt.

A szabadságharc kirobbanásának pillanatát ábrázoló festményen, Vasvári Pál és Jókai Mór alakja is látható valamint jól kivehetők a tizenkét pont kéziratának fehér papírlapjai is. A 24 nm-es képen több mint 50 alak látható, mind méretében és témájában ez az egyik, 1848. március 15-nek emléket állító legjelentősebb történelmi festmény.

Kiskunhalas városa és a Thorma János Múzeum március 15-én 11.45-kor a Talpra magyar! festménynél koszorúzást tart, az eseményen közreműködik a Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus.

A látogatók a földszinten lévő Thorma Galériában Thorma János 45 festményét is megtekinthetik. Az új Thorma Galériában látható tárlat az intézmény saját anyagából, a Magyar Nemzeti Galériából és további gyűjteményekből válogatott alkotásokat mutat be.

forrás: turizmus.com

 

KiskunhalasKiskunhalasThorma János MúzeumTalpra magyar! festmény