2024.04.24, Szerda
72,8 millió forint uniós forrást nyert a Csipkeház látogatóbarát fejlesztésre
Fülöp Róbert facebook

72,8 millió forint uniós forrást nyert a Csipkeház látogatóbarát fejlesztésre

Halasmédia

2018.01.25. 08:07

Két sikeres pályázat szereplője a halasi csipke. 72,8 millió forint értékben felújítják, modernizálják a Csipkeház kiállítótermét, egy Szabadkával közös, Mestermunka turizmus nevű projekttel pedig 60 ezer eurót fordíthatnak egymás értékeinek megismerésére, kiállítások szervezésére.

Hirdetés

 

- Nagyon jó híreim vannak. Azt gondolom, a halasi csipke életében újabb jelentős eseményről számolhatok be - mondta a hétfő délutáni sajtótájékoztatón Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója. Kiderült, hogy az intézmény két jelentős pályázaton nyert. Bányai Gábor Kiskunhalas és körzete országgyűlési képviselője szerint a csipkénk egy kincs, amelyet a projekteknek köszönhetően még többen megismerhetnek majd és méltó környezetet, kiállítóhelyet kapnak ezek a remekművek.

Fülöp Róbert polgármester arról beszélt, hogy 72,8 milliós turisztikai fejlesztés eredményeként energetikai korszerűsítés lesz az épületen, a kiállítótermet pedig a XXI. század igényeinek megfelelően újítják fel. Új lesz a bejárat is, e mellett a csipkéket és a csipkevarrást a legkorszerűbb audiovizuális eszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók.

Halas és Szabadka sikerrel pályázott egy nemzetközi projekten is. A Mestermunka turizmus nevű programra 60 ezer eurót fordíthatnak majd. A sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével Kern Sólya Mária Szabadka képviselő-testületének tanácsnoka. Köszöntőjében kiemelte, hogy évtizedek óta erős kapcsolat köti össze a két települést, de az utóbbi években, amióta Fülöp Róbert a polgármester és Farkas Dániel az alpolgármester ez tovább mélyült. Az együttműködés szép példája ez a közös pályázat, a szabadkaiak büszkék arra, hogy a világhírű halasi csipke is részese ennek.

A program részese a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, valamint a tavankúti Matije Gubac Egyesület. Képviseletükben Mihályi Katalin elnök beszélt arról, hogy örömmel fogadták a közös pályázat lehetőségét. Elmondta, hogy a legnagyobb nyilvánosságot biztosítják majd a halasi csipkének Szabadkán. Szécsiné Rédei Éva, a halasi Csipkeház vezetője elmondta, hogy a 60 ezer eurós program során közös konferenciákat tartanak, lesznek kiállítások  Kiskunhalason és a testvérvárosban is. Workshopokat szerveznek és a gyermekeknek is szerveznek majd programokat. Az első lépésként a szabadkaiak vendégeskednek majd tavasszal a Nemzetközi Csipke Kiállításon. A tájékoztatón az egyesület különleges csipkéből készült tárgyakat mutattak, a tavankútiak pedig elhozták szalmaképeiket is, amelyek már világszerte ismertek. 

forrás: Halasmédia

 

KiskunhalasKiskunhalasCsipkeházHalasi Csipke