2024.04.23, Kedd

Tizedjére zenél a kiskunhalasi szélmalom

Pásztortűz Egyesület, Halasmédia

2017.08.24. 15:10

2017. szeptember 2-án immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Pásztortűz Egyesület szervezésében a Zenélő Szélmalom a kiskunhalasi Sáfrik szélmalomnál, ahol zenés-prózás-táncos programokból idén sem lesz hiány.

Hirdetés

Programok a kirakodó téren: Kézműves tevékenység gyermekeknek, Kézművestárgyakat árusítók, Népi játékok - játszótér. Helyi alkotók - festők, fafaragók, hímzők, horgolók műhelymunkái. Fészekrakó Nagycsaládos Egyesület baba-mama sátra, Íjászkodás – lövetés gyermekeknek, Jurta életmód bemutató, Veterán motorok, Tanya-makett, Játszóház, Malomtotó, Tűzoltóautó bemutató, Kiskunhalasi civil szervezetek bemutatkozása.

Fellépők:
Balotaszállási Ifjúsági Citerazenekar
Benkő András kobzos énekmondó
Bócsai Citerazenekar
Halasi Népdalkör
József Attila Irodalmi Kör
Kiskun Táncegyüttes    
Kiskunhalasi Fúvószenekar
Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar
Kisszállási Piros Muskátli Néptáncegyüttes
Kolo Táncegyüttes (Tompa)
Kunfehértói Citerások
Margaréta Citerazenekar (Budapest)
Pöndölösök Citerazenekar (Jánoshalma)
Szüvellő Együttes - moldvai zene (Baja)
Tavaszi Hérics Táncegyüttes (Kelebia)

 

A 2008 óta zajló rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet Kiskunhalas jelképére, örökségére, közkincsére: a Sáfrik szélmalomra. Már az 1860-as években állt itt szélmalom. 1901-ben Sáfrik József építette a mostani négyszintes szélmalmot. Jelenlegi formáját 115 éve nyerte el az épület! Ekkoriban akár 30-35 szélmalom is szelte a halasi és környélbeli szeleket, és őrölte a helyiek gabonáját. A Sáfrik szélmalom 1940-es évektől már nem őrölt, raktárként használták. 1966-tól országosan védett műemlék lett.

 

Forrás: Pásztortűz Egyesület, Halasmédia

Kiskunhalasnéptánc2017Pásztortűz Egyesületnépzenecsaládi programokSáfrik szélmalom