2024.04.19, Péntek

Idén 115 éves a páratlan halasi csipke

halasmedia.hu

2017.05.04. 11:45

Immár tizennyolcadik alkalommal rendezik meg Kiskunhalason a Nemzetközi Csipkekiállítás és Találkozót, mely a magyarországi csipkekészítőkre koncentrál. A hazai csipkeiskolák mellett bemutatkozik a belga csipke, valamint Szerbia is. A programot kiállítások, díjátadások és divatbemutató is gazdagítja.

Hirdetés

A halasi csipke 1902. óta létezik.  A 2017-es esztendő meghatározó, a 115. évfordulója jegyében telik. Ebből az alkalomból tervpályázatot írt ki a Halasi Csipke Közalapítvány. Az ország számos területéről 100-nál is több alkotással 38-an pályáztak. A díjazott pályamunkákat halasi csipkeként kivarrják és a tervvel együtt bemutatják. Emellett a csipketerveket is megtekintheti a közönség. Az ünnepélyes díjátadás a május 5-én 16 órakor kezdődő megnyitón lesz.  

A rendezvényen belga csipkeiskola is képviselteti magát. A külföldi díszvendégek bemutatóján többfajta készítési technikával ismertetik meg az érdeklődőket. Íme, az ajánlat: torchon, virágos, beveren, binche, flamand, rosaline, mechlin, kortárs és szalagcsipke. Testvérvárosaink közül Magyarkanizsáról és Szabadkáról jönnek szakmabeliek.

A magyar csipkék tárlatán 63-án mutatkoznak be munkáikkal. Lesz vert, varrott, horgolt, frivolitás csipke is a kiállításon. 

A csipkekiállítás-megnyitó további különlegessége lesz egy halasi csipkés divatbemutató Hrivnák Tünde divattervező munkáiból.

A Csipkeházban május 6-án egész napos értékesítéssel egybekötött csipkekészítési bemutatót tartanak. A nő ékessége a csipke címmel is írtak ki pályázatot a csipkekészítők számára. Erre 24  pályamű érkezett. Elsősorban ékszerek, de egyéb kiegészítők is szerepelnek a versenyben. A díjátadóra szombaton 14 órakor kerül sor.

 

 

Forrás: halasmedia.hu / Pál László

Kiskunhalaskiállítás2017Halasi Csipkeévfordulódivatbemutató