2024.04.19, Péntek

Környezet- és fogyasztóbarát fűtési rendszerre tér át Kiskunhalas

2016.10.11. 08:36

A jelenleg használt földgázt geotermális energia válthatja fel a kiskunhalasi távhőrendszerben és ez a működés már az első éveiben is csökkentheti a hőtermelés költségeit.

Hirdetés

Nemrégiben írták alá ugyanis azt a megállapodást, amely szerint az Kiskunhalasi Geotermikus Projekt Kft. az EGT Alap támogatásával megkezdi azt a fúrást, amelynek végső célja a település távhőrendszereinek átállítása a geotermális energiaforrásokra.

halasinfo.hu

A csökkenő költségek mellett a technológia további – és a jelenlegi geopolitikai helyzetet figyelembe véve egyre fontosabb – előnye, hogy a termelés költségei függetlenek a tüzelőanyagok hazai és világpiaci árától. A technológia alkalmazása nemcsak a fogyasztói terheket fogja csökkenteni: a földgázalapú távhőtermeléssel ellentétben a geotermális rendszereknek minimális a káros anyag kibocsátása, használatuk nem szennyezi a környezetet.

 

„A geotermális energia hasznosításakor nem égetünk el tüzelőanyagot, nincsenek fűtőanyagköltségek, így a termelés hosszútávon is kiszámítható. Bár viszonylag magasabbak a beruházási költségek, már ezek megtérülése előtt is jelentősen csökkenthetők a fogyasztók terhei. Miután pedig megtérült a fejlesztés, a költségek tovább mérséklődnek.” – hívja fel a figyelmet Kovács Péter, a több geotermális projektet is fejlesztő EU-FIRE Kft. stratégiai igazgatója.

 

A  projekt teljes költsége valamivel több mint 1 351 milliárd forint, amelyből közel 460 millió forintot az EGT Alap finanszíroz.  A most elkezdődött első szakaszban fúrják az első termelő kutat. Sikeres fúrások esetén, egy következő projektben kerül sor a visszasajtoló kút megvásárlására és a földfelszíni rendszer telepítésére, ezt követően kezdheti meg működését a geotermikus rendszer.

 

Magyarország területének mintegy kétharmada – elsősorban a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye – kínál megfelelő körülményeket a geotermia számára. Jelenleg közel egy tucatnyi magyar településen már hasznosítják a geotermális energiát a távhőrendszerben, és szakértők szerint további legalább 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermális energia használatára - ide tartozik Kiskunhalas is.

 

A „Geotermális hő hasznosítása Kiskunhalas város távhőrendszerében”című projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok révén 1,622 millió euró támogatásban részesül. A projekt általános célja, hogy a jelenlegi fosszilis üzemanyagra támaszkodó távhőrendszert geotermikus alapúra állítsa át Kiskunhalas városában.