2024.04.25, Csütörtök

Kiskunhalas: amíg nincs katasztrófa, nem viszik el a veszélyes hulladékot

rtl.hu, hvg.hu

2016.08.12. 13:31

Amíg nincs katasztrófa, marad a veszélyes hulladék Kiskunhalason – ezt mondta az RTL Híradónak a környezetvédelmi hatóság megyei főosztályvezetője. A kiskunhalasi telep bármikor környezeti katasztrófát okozhat – hangzott el a hírműsorban.

Hirdetés

A Greenpeace és helyi környezetvédők attól tartanak, hogy a hordókban tárolt méreg előbb-utóbbi kijut a környezetbe. A hulladék egy fémtelep melletti területen áll, amit a telep tulajdonosától béreltek. Utóbbi kamerán kívül azt mondta: nemcsak az ott hagyott hordók miatt fájt a feje, hanem azért is, mert a bérlők tönkretették a telken álló épületet, így a területet tavasszal csak jóval áron alul tudta eladni.

 

Az érintett cég elköltözött és Pirtón indított új vállalkozást. A korábbi cég által hátrahagyott veszélyes hulladékért a bíróság a családfőt jogerősen elítélte, és kötelezte a mérgek eltakarítására.

Az új társaságot már a férfi fia viszi. A szomszédok szerint a pirtói telepre naponta érkeznek a teherautók, sokszor még éjjel is targoncáznak. Ráadásul a veszélyes hulladékkal foglalkozó vállalkozás közben visszaköltözött Kiskunhalasra.

Kiskunhalasi székházuknál az a felirat olvasható, hogy technikai okok miatt szeptember elsejéig zárva tartanak, ajtót nem nyitottak.

 

A család előző, kiskunhalasi cége 2010-ben kapott engedélyt, a hatóság nemcsak azt ismeri, hanem a mostanit is, amely tudomásuk szerint már csak Kiskunhalason működik. A régi telephelyet pedig még azért nem számolták fel, mert ott a hatóság szerint egyelőre nincs vészhelyzet.

 

Bangha Ágnes környezetvédelmi főosztályvezető azt mondta: egyetlen vegyszer esetében sem tudták kimutatni a határérték túllépését a mérések alapján.

 

A veszélyes anyagok elszállítását csak akkor kezdhetik meg állami pénzből, ha a hordók kiszakadnak. A korábbi becslések szerint a legveszélyesebb hulladékok elszállítása körülbelül 160 millió forintba kerülne.

KiskunhalasKiskunhalasszennyezésvegyi anyagveszélyes hulladék