2024.04.25, Csütörtök
Érseki áldással adták át a Constantinum Intézmény új általános iskoláját
Fotó: Fantoly Márton

Érseki áldással adták át a Constantinum Intézmény új általános iskoláját

kiskunfelegyhaza.hu

2019.09.08. 10:18

Megkezdődött a tanítás Kiskunfélegyháza új iskolaépületében is, a Constantinum Intézmény Móra Ferenc Általános Iskolájában. A létesítményt dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg, majd szentmisét celebrált az intézmény sportcsarnokában.

Hirdetés

Az egyházmegye vezetője megemlékezett az iskolaalapító és névadó Schuhster Constantin váci püspökre, aki 1888-ban 40 ezer forintos adománnyal indította el a félegyházi iskola és internátus alapítására kezdett gyűjtést. A húsz évvel később, 1908-ban megnyitott intézmény vezetését a Miasszonyunkról nevezett szegényiskola növendékekre bízták, akik többek között a gyakorlati életre: gazdálkodásra, háztartásvezetésre készítették fel a fiatalokat. 1989-ben a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata tulajdonába került vissza az intézmény.

– Mire van szüksége az iskoláinkból kikerülő fiataloknak? Hitre, tudásra, szép életre és jóra. Mégpedig Istenbe vetett hitre, a tanulás által szerzett tudásra, a művészetek szépségére, és erkölcsös életre – fejtette ki az érsek. – Ez az a program, amit ebben az iskolai évben is folytatni kell. Akik elkezdték, haladjanak eszerint. Akik pedig ebből az iskolából kikerülnek, őrizzék meg az örökséget egész életükön át!

 

A tanévnyitó ünnepséget már az új iskolaépület hűs falai között rendezték meg. Mindák József intézményvezető az elsősök kedves műsorát követően a 127. zsoltárt idézve kezdte ünnepi szavait: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök.”

– Csak a legmerészebb álmainkban gondolhattuk, hogy 2019 őszén új, modern épületben tanulhatnak diákjaink, és most teljesült ez az álom. Szép, modern épületben dolgozhatunk, ami igazán attól lesz szép, ha örömteli gyermekarcokkal népesül be. Voltak előre nem látott nehézségek, de most megérkeztük – fogalmazott az intézményvezető, majd köszönetet mondott a fenntartónak, amiért okos, takarékos gazdálkodással megteremtette a finanszírozás anyagi hátterét.

Dávid Bernadett, az iskola fenntartójának vezetője emlékeztetett arra, hogy 2018. szeptemberében tették le az iskola alapkövét, amikor a legjobb alapra: a jövőbe vetett bizalomra építettek.

– Itt nemcsak oktató, hanem nevelő munka is folyik: a keresztény értékek szerinti nevelés, a szakrális értékek közvetítése, gondolkodó felnőttek formálása. Segítve a fiataloknak, életüknek olyan időszakában, amikor nyitni kezdenek a világra, de még bizalmatlanok. Célunk, hogy tettükért felelősséget vállaló, kötelességtudó, gyengékkel szemben együttérző, a mindennapi életben keresztény értékrend szerint élni tudó fiatalok kerüljenek ki az iskolából, akik a világ alakítására, környezetük jobbá tételére képesek. Találjanak a most átadott nyolc tantermes iskolában olyan közösséget diákok és tanárok, ahol megélhetik az egymáshoz tartozás élményét!

 

Seres Tibor, az ELŐSZER Kft. ügyvezetője a beruházásról elmondta: annak különlegességét az adta, hogy a meglévő polgári épületet elbontották, viszont annak a helyi védettség alatt álló homlokzatát megtartották, és gyakorlatilag beépítették az új iskolaépületbe. Így a téglaburkolatos ház megőrzött látványa a múlttal, a diákság pedig a jövővel kapcsolja szép egységbe a létesítményt. Az épületben – Félegyházán egyedülálló módon – minden szinten központi hűtés-fűtés és hővisszanyerős szellőzés van. A kiépített napelemes rendszernek köszönhetően a működtető bízik abban, hogy a hálózati energiafelhasználásól függetleníteni tudják magukat. A kivitelező külön kiemelte az épület esti díszvilágítását, amely – fogalmazott – valóságos ékszerdobozzal tette gazdagabbá Félegyházát.

 

Csányi József polgármester megköszönte az iskolaépítők városba vetett bizalmát.

– Aki iskolát épít, az a jövőt építi, aki a jövőt építi, annak van hite, akinek van hite, az Isten kegyeit keresi és Isten útját követi. Félegyháza büszke lehet, hogy 30 év elteltével óvodát építettünk, most iskolát, nemrégiben sportcsarnokot avattunk, és hamarosan bölcsőde épül a Móravárosban.

Az ünnepséget ünnepélyes szalagátvágás zárta, majd megkezdődött a 2019-2020-as tanév első tanórája, betöltve immár rendelt funkcióját az új épület.

forrás: kiskunfelegyhaza.hu / Tóth Timea

 

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaConstantinum Intézmény Móra Ferenc Általános Iskola