2024.04.24, Szerda
Hivatalosan is átadták az új félegyházi Egészségközpontot
Fotók: Fantoly Márton

Hivatalosan is átadták az új félegyházi Egészségközpontot

kiskunfelegyhaza.hu

2019.06.19. 10:28

A BENU egészségutcán az egészséges életmódhoz kapcsolódó termékbemutatók, kóstolók,  és az ország legnagyobb mobildiagnosztikai szűrőkamionja várta az érdeklődőket, ahol 37 féle vizsgálatra volt lehetősége az érdeklődőknek. Az Egészségközpont udvarában felállított színpadon eközben egymást követték az egészséges életmódot, az aktív testmozgást népszerűsítő bemutatók, gyermek és felnőtt programok.

Hirdetés

Június 14-én, pénteken délután ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadták az új félegyházi Egészségközpontot. Az eseményen jelen volt dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője is. A vendégeket Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere köszöntötte.

– Új egészségkultúrát hirdetett meg a kormány, aminek a lényege, hogy növeljük az egészségben eltöltött évek számát és ezen keresztül a magyar emberek átlagos élettartamát. Ehhez egy új szemléletre van szükség, aminek a legfontosabb tényezője, hogy elkerüljük azokat a károsító körülményeket, amelyek rontják az egészséget és a betegségek kialakulásához vezetnek. Ez az egészséges életmód és az egészséges emberek egészségügye. A biológiai lények azonban testi és lelki tevékenységük közben előbb-utóbb lényegesen eltérhetnek az átlagtól, és akkor megjelenik a betegség. Ilyenkor megpróbáljuk a helyreállítani a testi-lelki harmóniát. Ennek sok tényezője lehetséges, de közülük az egyik legfontosabb az alapellátás. Az az egészségügyi ellátó hely, ahová a beteg először tud fordulni: a családorvos, a családi gyermekorvos, a fogorvosok. Ahol el lehet végezni az alapvető vizsgálatokat, el lehet jutni egy diagnózishoz, és meg lehet kezdeni a gyógykezelést úgy. Mindezt úgy, hogy a betegnek nem szükséges elutaznia a lakóhelyéről, legfeljebb a leletek utaznak, akár digitális úton.

Ennek a folyamatnak egyik fontos része ez a gyönyörűen felújított új rendelőintézet. Ezért is nagy öröm számomra, hogy átadhatom rendeltetésének – fogalmazott ünnepi beszédében a miniszter.

– Az ember, az emberi erőforrás legyen testben, lélekben, tudatban és közösségi kapcsolataiban egészséges! Félegyháza az emberi erőforrások városa egészséges kiskun tudatával, szellemi nagyjainak útjával, Móra és Petőfi iránymutató munkásságával, az 1956-os Fekete Pál bátorságával… Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a félegyháziak lélekben és nemzeti tudatban erőssé váltak – méltatta a várost és polgárait Lezsák Sándor. A térség önkormányzati képviselője a félegyháziak egészségmegőrzésének lehetőségeit bővítő központ átadása kapcsán arról is beszélt, hogy a helyi közösség képes az összefogásra, a gondolatok és szándékok összerendezésére. Ennek is köszönhető – mondta, – hogy Félegyháza lendületben van.

 

Csányi József polgármester annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a jó városvezetés egyik mércéje az: mennyit és mit tesz az emberek egészségének megőrzéséért.

– 2013 novemberében szerveztük meg az első találkozót a félegyházi orvosokkal, ahol megkérdeztük, hogy mivel szolgálhatnánk a városban élők egészségét. Akkor egybehangzóan azt mondták, hogy olyan egészségközpontot szeretnének, ahová azért jönnek az emberek, hogy megelőzzék a betegségeket. Magyarország kormánya és a város önkormányzata nyilvánvalóan összhangban gondolkodik, hiszen 2015-ben 1,3 milliárd forintból elkészült a város új kórházi szárnya, nem sokkal később az egynapos sebészet lehetőségei is megteremtődnek, és azóta is számos beruházás, szakmai fejlesztés történt. Ma pedig szinte az összes félegyházi gyermek és felnőtt háziorvos otthonra lelt ebben a szép és korszerű épületben. A védőnői szolgálat ugyancsak ebben a házban kapott tevékenységéhez méltó helyet, valamint az Egészségfejlesztési Iroda és a sürgősségi háziorvosi ügyelet is ideköltözik. Ráadásul a jövőben nem vállalkozásként, hanem a város üzemeltetésében működik tovább.

A polgármester köszönetet mondott a lelki és anyagi támogatásért, amit a város kapott annak érdekében, hogy most modern körülmények között gyógyulhassanak a félegyházi betegek.

Az épület felavatását jelképező szalagátvágást követően a vendégek bejárták az épületet, végezetül pedig Hatvani Zsófia református lelkésznő és Hajagos Gyula, esperes-plébános áldotta meg az épületet.

 

A beruházásról:

Kiskunfélegyházán az egykori SZTK épülete évtizedek óta üresen, használaton kívül állt. Az ötemeletes ingatlan ez idő alatt ez idő alatt teljesen korszerűtlenné vált, tönkrement. Újbóli hasznosítása csak átfogó felújítással, korszerűsítéssel volt elképzelhető. Erre óriási igény mutatkozott, mivel Kiskunfélegyházán a háziorvosi és magán szakorvosi járóbeteg rendelések szétszórva, rendkívül változó minőségű helyiségekben történtek. Ugyanakkor megoldást kellett találnia az önkormányzatnak a védőnők és a nemrégiben létrejött Egészségfejlesztési Iroda elhelyezésére is. Mindezek az érvek mentén Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata úgy döntött, hogy minden idők legnagyobb sajáterős beruházásaként felújítja az épületet.

A beruházás két ütemben valósul meg. Első ütemben az épület teljes homlokzata, udvara, továbbá az első 3 szint megújítása történt meg, mintegy bruttó 1 milliárd forintból.

Az első ütemben a több mint 580 négyzetméter alapterületű földszinten egy gyógyszertárat, egy fogszakorvosi és két ügyeleti rendelőt alakítottak ki, amelyeket napközben gyermek háziorvosi rendelőként használnak. A mintegy 410 négyzetméteres első emeleten kaptak helyet a felnőtt háziorvosok, a hasonló hasznos alapterületű második szinten pedig a gyermek háziorvosok, illetve a védőnői szolgálat.

A később megvalósuló második ütem a további két szint belső kialakítását foglalja magában, aminek forrásigénye hozzávetőlegesen bruttó 380 millió forint. Ezzel további 800 négyzetméterrel bővül az épület hasznos alapterülete. A beruházás december végére tervezett befejezését követően a negyedik és ötödik szinteken újabb orvosi rendelők, illetve az Egészségfejlesztési Iroda székhelye kap helyet.

Az Egészségközpont felújítása egy komplex beruházás része. Nem csak az épület, hanem annak teljes utcája, a Korond utca is megszépül és korszerűsödik, beleértve az ott található zöldfelületeket és játszóteret is.

 

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházafélegyházi Egészségközpont