2024.04.20, Szombat
Alkonykapcsolós közvilágításra tér át Kiskunfélegyháza
kiskunfelegyhaza.hu

Alkonykapcsolós közvilágításra tér át Kiskunfélegyháza

kiskunfelegyhaza.hu

2019.03.22. 15:06

Idén ősztől már nem a pontos idő, hanem a tényleges fényviszonyok határozzák meg Félegyházán, hogy mikor kapcsoljon be a közvilágítás: amikor sötétedni kezd, a lámpák felgyúlnak. Ezt az úgynevezett alkonykapcsolós megoldás teszi lehetővé, amire egy évvel ezelőtt kezdeményezte az átállást Csányi József polgármester, és mostanra minden feltétel adott a megvalósításhoz.

Hirdetés

Mint azt Lénárt József önkormányzati főtanácsos elmondta, Félegyházán a 2000-es évek eleje óta közvilágítási naptár alapján kapcsolják a lámpákat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város és a hozzá tartozó nyolc település alkotta hálózati rendszerben az áramszolgáltató – a magyar szabványnak megfelelően – 10 naponta módosítja a lámpák be- és kikapcsolásának időpontját.

Ezzel az eljárással azonban, különösen a késő őszi és a téli időszakban, jelentős lehet az eltérés az időjárási és fényviszonyok függvényében a sötétedés és a bekapcsolási idő között. Ezért kezdeményezte Csányi József polgármester a környező településeknél az alkonykapcsolós rendszerre való átállást, amire csak a hálózati rendszer összes tagjának hozzájárulása mellett van lehetőség.

A rendszer lényege, hogy Kiskunfélegyházán, a Csanyi úti alállomáson elhelyeznek egy alkonykapcsolót, ami a mindenkori fényviszonyoknak megfelelően kapcsolja be és ki a közvilágítást. A megvalósítás felgyorsítása érdekében a kivitelezési költségeket Félegyháza magára vállalta.

Lénárt Józseftől megtudtuk, hogy a közelmúltban minden településtől beérkezett a hozzájáruló nyilatkozat, így Csányi József polgármester megkötötte a szerződést az áramszolgáltatóval, amely júliusra vállalta a rendszer kiépítését. Így az őszi sötétedések idejére már a fényviszonyoknak megfelelően kapcsol ki és be Félegyházán a közvilágítás.

forrás: kiskunfelegyhaza.hu

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaAlkonykapcsolós közvilágítás