2024.04.23, Kedd

125 éves a Kiskunfélegyházi Tűzoltóság

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.05.05. 08:43

A Kiskunfélegyházi Tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából Kiskunfélegyháza adott otthont a megyei tűzoltónapi állománygyűlésnek és a tűzoltómajálisnak. A hivatásos, az önkormányzati, az önkéntes tűzoltók és a tűzoltójárművek felvonulása adta tudtul a város lakónak, hogy kezdetét vette a Flórián napi ünnepség.

Hirdetés

A menet a Kiskunfélegyházi Tűzoltóságtól indult és a város központjában található Sarlós Boldogasszony Főplébániáig haladt, ahol a tűzoltók Flórián Napi ünnepi szentmisén vettek rész, mely ezen a napon a tűzoltókért és családjaikért szólt. A szentmisét követően a résztvevők átsétáltak a Móra Ferenc Művelődési Központ épületéhez, az ünnepi állománygyűlés színhelyére. Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató köszöntötte a meghívott vendégeket és az állományt, majd megnyitotta az ünnepi állománygyűlést. Az ezredes beszédében kiemelte az ünnep fontosságát, mely remek alkalmat teremt az összetartozás erősítéséhez, mely a tűzoltók munkájához nélkülözhetetlen. A tűzoltók esküjükkel, hivatásukkal, feladataik ellátásával nagymértékben hozzájárulnak a települések lakosainak védelméhez és ezáltal Magyarország biztonságának megteremtéséhez. Hangsúlyozta, hogy az ünnep ezeknek az értékeknek a megjelenítéséről és az értékek képviseletében jeleskedők elismeréséről szól.

Az igazgatói köszöntő után Homoki-Szabó Tibor tű. zászlós, a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyttese tartotta meg ünnepi beszédét, melyben szólt a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról, valamint beszédében összefoglalta a százhuszonöt év történéseit. A városban a tűzvédelem ügyének első kezdeményezése, egy szegény tanító Osza György nevéhez fűződik, ami akkor a tanító halálával majdnem feledésbe merült. 1893. október 22-én azonban a Kun-Félegyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet megtartotta alakuló közgyűlését és megválasztották főparancsnoknak Ulrich István városi főjegyzőt. Az I. világháború után az önkéntes tűzoltómozgalom fellendült. A II. világháborút követően szükségessé vált a tűzoltóságok újjászervezése. Az állami tűzoltóság 1948-ban alakult meg, majd 2003-tól a Kiskunfélegyházi Városi Tűzoltóság az önkormányzat intézményeként működött tovább 2012 áprilisáig. A katasztrófavédelem 2012. január 1-től újult meg Magyarországon, melyet egységes állami irányítás jellemez. A katasztrófák elleni védekezés teljes rendszerét megújító folyamat keretében a tűzoltóságok, a polgári védelem és az iparbiztonság hivatásos állománya egységes országos irányítás alatt működik. Kiskunfélegyháza tűzoltósága a 125 év során folyamatosan fejlődött, és a 125 év alatt a tűzoltók az elődeikhez méltóan védték a városunkat és a működési területen lévő többi települést is a tűzvésztől, katasztrófahelyzetektől. A beszédet követően a megyei igazgató díszszalagot adományozott a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapatzászlajára.

 

Az állománygyűlés ünnepi műsorral folytatódott, a résztvevők elsőként a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvósainak - Benedek Péter, Kőfalvi Benedek, Kőfalvi Dorottya, Endre Dávid - színvonalas előadását hallgathatták meg. A rézfúvósokat a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium tanulóinak népitánc összeállítása követte. A műsor a Kiskun Alapfokú Művészetoktatási Intézmény magánének tanszakos növendékének, szereplésével folytatódott. A NOX együttes Tűztánc című dalát Rekedt-Nagy Réka énekelte el.

Az állománygyűlésen elismerések átadására került sor, melyeket részletesen itt olvashat. 

 

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaKiskunfélegyházi Tűzoltóság