2024.04.19, Péntek

Rendbe hozatja Kiskunfélegyháza önkormányzata a sportcsarnok akusztikáját

kiskunfelegyhaza.hu

2018.01.23. 20:52

A 2017-es esztendő kétségtelenül legnagyobb városi jelentőségű sikere a sportcsarnok állami megváltása volt. Ezzel nem kevesebb, mint napi egymillió forint fizetési kötelezettségtől szabadult meg a város, ugyanakkor most már a félegyházi önkormányzatra hárul a létesítmény üzemeltetése.

Hirdetés

A városvezetés szeretné valós városi közösségi térként használni az épületet, ennek azonban jelenleg korlátai vannak. A képviselő-testület decemberi ülésén támogatta Csányi József polgármester előterjesztését, miszerint rendbe hozatja a város a sportcsarnok akusztikáját.

A javaslat hátteréről kérdeztük Csányi Józsefet, aki emlékeztetett arra, hogy az eredetileg multifunkciósra szánt intézmény sajnos nem bizonyult erre alkalmasnak.

– A félegyháziak jól tudják, hogy bár magas színvonalon lehet itt sporteseményeket tartani, az épület rendkívül rossz akusztikája miatt teljességgel alkalmatlan zenei és kulturális események helyszínének, de az erőteljes visszhang miatt még közösségi programok megtartására is. Ezért kellett például a fúvószenekar karácsonyi hangversenyét is visszavinni a Kossuth iskola sportcsarnokába. A teremakusztikai felmérések azt igazolták, hogy a helyiség jelen állapotában hangosított rendezvényre nem alkalmas. A problémán szélessávú hangelnyelő burkolat beépítésével lehet segíteni. A nettó mintegy 60 millió forintos átalakítást követően a terem alkalmas helyszíne lehet hangosított rendezvényeknek, ami jelentősen javítaná annak használhatóságát. Úgy gondoltuk, hogy bár nagyon sok pénzről van szó, ha már van sportcsarnokunk, minél szélesebb körben szeretnénk azt használni. A sport mellett városi rendezvényeket, kulturális programokat, zenei eseményeket is oda vinnénk. Így a jelenlegi, korlátozott használhatóságú intézmény helyett egy valós közösségi térrel gazdagodnának a félegyháziak – szögezte le Csányi József.

Az elképzelést a képviselő-testület is támogatta, de többen szóvá tették, hogy ismét egy múltból örökölt hibát kényszerül most kijavítani a város. A beruházás költségére egyébként az állami megváltásból adódó megtakarítás szolgál fedezetül.

A polgármester hozzátette: ez csupán az első lépés a sportcsarnok fejlesztésében, egy újabb ütemben a megfelelő fénytechnikát is szeretnék kiépíttetni. E beruházások hatására a sportcsarnok lehetőségei jelentősen bővülnek, javulhat annak kihasználtsága, és várhatóan a fenntartás költségeit is nagyobb arányban fedezik majd a saját bevételek.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházafejlesztéssportcsarnokteremakusztika