2024.03.29, Péntek

115 éves a halasi csipke

FM

2017.12.07. 21:04

A halasi csipkevarrás egy olyan magas színvonalú, hosszú tradícióra visszatekintő iparművészeti technika, amely méltán vált a Magyar Szellemi Kulturális Örökség, majd a hazai értékek legkiemeltebb csoportjának, a Hungarikumoknak a részévé – mondta beszédében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Hagyományok Háza, „Érték és szépség – 115 éves” a halasi csipke című kiállításának megnyitóján.

Hirdetés

Az államtitkár az eseményen megemlékezett a magyar háziipari mozgalom egyik elindítójáról, a kiskunhalasi gimnázium rajztanáráról, Dékáni Árpádról, akinek köszönhető az új magyar varrott halasi csipke megteremtése.

Újító, nagyszabású terveket készített a magyar paraszti motívumok, a halasi szűrök és subák mintáinak felhasználásával, amelyeket a szecesszió lágy, könnyed vonalvezetésével ötvözött – méltatta Dékáni Árpád munkáját V. Németh Zsolt.

Az a négy-ötezer munkaóra, amelyet egy-egy nagyobb csipketerítő elkészítésébe fektetnek a művészek, már önmagában is jelzi a feladat emberpróbáló nagyságát. A generációról generációra hagyományozódó alkotóművészet, a különféle csipkék készítésébe fektetett idő, energia és szakértelem méltán teszi egyedülállóvá ezeket a textilműveket, s nem utolsó sorban, méltán tesz büszkévé bennünket is – emelte ki beszédében az államtitkár. Majd emlékeztetett arra, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság egy újfajta programot indított az elmúlt esztendőkben „folkTREND – a hagyomány a régi, a stílus új” néven, amelynek célja ősi motívumkincsünk megjelenítése a mai divatban, a zenében, vagy akár az építészetben is.

 

KiskunhalashungarikumHagyományok Házahalasi csipke