2024.03.29, Péntek

Főhajtás a katonahősök előtt Kiskunfélegyházán

kormany.hu

2017.11.12. 09:33

Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán.

Hirdetés

 

Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit.

Kiskunfélegyháza és a város környékének lakosai közül több ezren áldozták életüket az első világháború alatt a hazáért. A Felső temetőben nyugvó nyolcvankét magyar katona, illetve hősi halált halt bajtársaik emléke előtt hajtottak fejet szombaton a megemlékezők, köztük Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, valamint Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője. Az eseményen Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

„Emlékeznünk kell a magunk mögött hagyott század iszonyatos történéseire, a Nagy Háború gyilkos csatáira, az osztrák-magyar hadsereg katonáira, a hazájukért harcoló hőseire, a nagyhatalmi érdekek áldozataira. Az első világháború mérlege: nyolcmillió halott, húszmillió rokkant, hétszázezer magyar áldozat, s közel ugyanennyi hadifogoly – és még nem számoltunk Trianonnal. Itthon pedig az özvegyek és az árvák gyásza, és a keserű emlékezés. Példamutató Kiskunfélegyháza mai polgárainak a törekvése, akik méltó tiszteletadással, rendezett környezetben gondoskodnak a hajdani hadikórházban elhunytakról. A nyolcvankét katonasírban nyugvók a soknemzetiségű monarchiát szolgálták, a felújított emlékmű pedig a császári és királyi hadsereg 38. gyalogezredében a szerb, az orosz és az olasz frontokon harcolt és elesett katonáknak állít emléket” – hangoztatta megemlékező beszédében a honvédelmi miniszterhelyettes.

Vargha Tamás hozzátette: „Hiszem, hogy a katonák szolgálata, hősi harca, áldozatvállalása erőt, tartást, öntudatot adó nemzeti érték. Az volt a múltban is, és az ma is. Amikor máshogyan, más körülmények között, de újra össze kell fognunk, hogy megvédjük hazánkat, értékeinket, kultúránkat, nemzetünket.”

A katonahősök emléke előtt tisztelegve Lezsák Sándor kiemelte: „Nem elég az emlékműveket megújítani, nem elég az emléktáblákat, a sírokat rendbe hozni. Önmagunkban is meg kell újítani az elesett hősök emlékezetét. Az egyszerű emberek, a közvitézek, a honvédek szenvedéseikre, hősi helytállásukra példaként kell tekintenünk. Lehet bármilyen veszedelem, nem fogjuk engedni a templomainkról levenni a keresztet! Lehet akármilyen veszedelem, az ő emlékezetük, a hősi halottak emléke, hazaszeretete erősíti bennünk a hitet, hogy itt a Kárpát-medencében, a keresztény Magyarországnak van jövője.”

A beszédeket követően Hajagos Gyula esperes, a helyi Szenti István templom plébánosa újraszentelte, Hatvani Zsófia református lelkész pedig megáldotta a felújított első világháborús emlékművet, valamint a hősi halottak síremlékeit.

Az országban fellelhető első világháborús emlékművek, valamint katonasírok felújítására szánt kétmilliárd forintos kormányzati forrásból Kiskunfélegyháza városa 9,2 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, a Honvédelmi Minisztérium döntése nyomán.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaelső világháborús hadisírNagy Háború emlékmű