2024.03.29, Péntek

Beszélgetés a Richter Aranyanyu-díj alapítójával és félegyházi díjazottjával

infokiskunfelegyhaza.hu

2017.06.08. 11:01

Író-olvasó találkozót szervezett a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár június 6-án, ahol a vendég Rácz Zsuzsa, a Richter Aranyanyu-díj alapítója, valamint félegyházi díjazottja Garai Erzsébet volt.

Hirdetés

Rácz Zsuzsa írónő, a Richter Aranyanyu-díj alapítója elmesélte, hogy az idén 7 éves díjat 2010-ben együtt hozták létre a Richter Gedeon Zrt-vel. A legfőbb cél az volt ezzel, hogy felhívják a figyelmet azokra a csodálatos munkát végző, Magyarországon élő nőkre, akik nap mint nap nagyon sokat tesznek az emberekért.

Az oktatásban, a szociális szférában és az egészségügyben vannak olyan tipikus női hivatások, melyekben közel félmillióan dolgoznak emberfeletti módon, de mi hétköznapi emberek erről nagyon keveset beszélünk, mert keveset is tudunk az ő mindennapjaikról. Ezeknek a nőknek az elhivatottság, gondoskodás és áldozatkészség a legfőbb ismérvük de ennek ellenére nagyon kevesen értékelik és becsülik meg a munkájukat mind anyagi, mind pedig erkölcsi tekintetben.

 

A Richter Aranyanyu-díj tehát azzal a céllal jött létre, hogy egyrészt meg is tudják mutatni ezen nők személyét a nagyközönségnek, illetve egy szép gesztussal meg tudják köszönni mindennapi munkájukat.

Minden évben 4 kategóriában (orvosnő, egészségügyi szakdolgozó, pedagógusnő és szociális szféra) összesen 16 díjat osztanak ki. A jelölések után a szavazatok száma a döntő minden díj odaítélésének.

 

Kiskunfélegyházán 2016-ban Garai Erzsébet egészségügyi szakdolgozó kategóriában vehette át a Richter Aranyanyu-díjat. Erzsébet élete azóta sem változott olyan szempontból, hogy mindig példaként állt munkatársai és azon közösség előtt, akik ismerősüknek mondhatják magukat. A félegyházi dializáló főápolónőt olyan embernek ismerik a városban akire mindig, minden helyzetben és mindenki számíthat. Ez az alapvető emberi tulajdonsága vezette arra közvetlen feletteseit, hogy Erzsébetet jelöljék a Richter Aranyanyu-díjra.

Mint azt a főápolónő elmondta, először kicsit kétkedve fogadta az ajánlatot, mert szerénységéből fakadóan soha semmilyen elismerést nem várt munkájáért. A szürke hétköznapokban teszi a munkáját, mint mindenki más és soha nem gondolt arra, hogy ezért bármiféle elismerésre lenne szüksége. Azt pedig a legnagyobb csodaként könyvelte el életében, hogy a rengeteg szavazatnak köszönhetően neki ítélték oda a díjat egészségügyi kategóriában. Soha nem felejti el a napot, mikor megtudta a hírt: a 16 kiválasztott közül ő az egyik, akit méltónak találtak a Richter Aranyanyu-díjra.

S noha életvitele semmit nem változott a díj átvételétől, de a teendői megszaporodtak, hiszen sok helyre invitálják egy-egy esemény, rendezvény megnyitó előadójának. Ő azonban cseppet sem bánja, mint mondta eddig is szívesen segített és ezután is ezt teszi, ha valaki megkéri rá.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaGarai ErzsébetRichter Aranyanyu-díj