2024.04.25, Csütörtök

Egy vagon, ami megmutatja nekünk, hogy mitől kell óvni a világot

felegyhazikozlony.eu

2017.04.05. 08:39

Utazó vagonkiállítás nyílt a kiskunfélegyházi vasútállomáson. Az „Élet Menete Alapítvány” felújított tárlata egy korabeli marhavagonban mutatja be hazánk egyik nagy történelmi traumájának, az 1944-es holokausztnak a folyamatát, s annak mai leckéjét. A kiállítás április 8-ig lesz látogatható a vasútállomáson.

Hirdetés

A vagonkiállítást Csányi József polgármester nyitotta meg, de szólt a megjelentekhez Isabella Poupart Kanada magyarországi nagykövete is. Forgács János holokauszt túlélő a zsidóság sorsáról, az auswitzi, birkenaui és dachaui koncentrációs táborokban megélt megaláztatásairól számolt be.

– Mit is szimbolizál ez a vonat? Azt gondolom, hogy a világban nem csak a múltban, a jelenben is folyamatosan történnek olyan dolgok, amelyek elgondolkodásra késztetik az embert. Ez a vagon - mint szimbólum - egy életre megmutatja nekünk azt, hogy mitől kell óvnunk a világot, minek nem szabad újra megtörténnie. Arra kérek mindenkit, hogy nézze végig a kiállítást és gondolkodjon el azon, hogy milyen jövőt szeretnénk magunknak – fogalmazott megnyitójában Csányi József.

 


Isabella Poupart Kanada magyarországi nagykövete beszédében elmondta: – Kanada ebben az évben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Az ünneplés során, az évforduló alkalmából a kanadai kormány több dologra is koncentrál. Ezek közül a legfontosabbak közé tartozik a sokszínűség, a befogadás, és a fiatalok nevelése. Mindezek szorosan kapcsolódnak a holokauszt megemlékezésekhez is. Kanada számára ugyanis a sokszínűség az erősség és a büszkeség forrása. Abbéli meggyőződésünket tükrözi, hogy a sokszínűség és a befogadás hozzájárul ahhoz, hogy a világ jobb és biztonságosabb legyen. Kanada a világ negyedik legnagyobb zsidó népességével bír. Mintegy 350 ezren élnek ma az országban, közülük 40 ezren a holokauszt túlélői. Örülök, hogy ma megtekinthettem ezt a kiállítást, és önökkel együtt emlékezhetek az emberiség legsötétebb, legrosszabb korszakára. A gettókra, a vagonokra, a haláltáborokra. Arra, hogy sohasem felejthetjük el közös felelősségünket abban, hogy megakadályozzuk az intolerancia és a gyűlölet térnyerését – zárta gondolatait a nagykövet asszony.

A megnyitóbeszédek végén dr. Verő Tamás főrabbi mondott imát héber és magyar nyelven.

Galéria

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaholokausztUtazó Vagonkiállítás