2024.04.24, Szerda
Ismét drámai a pénzügyi helyzet Lakiteleken

Ismét drámai a pénzügyi helyzet Lakiteleken

2016.12.15. 07:21

Miután elverte a lakiteleki ellenzék a "Lezsák csapatot" és nem régen új testület állt fel, most egy igazi devizaperes kálvária végén a polgármester Lezsákhoz könyörög, hogy segítsen, hogy ne omoljon össze a lakiteleki önkormányzat pénzügyileg. Biztos segít Sanyibácsi...!

Hirdetés

Tömören összefoglalva az önkormányzatnak a Kereskedelmi és Hitelbankkal folytatott pereskedése során az első és másdofokon pert nyert a lakiteleki önkormányzat, ami alapján a banknak ki kellett fizetni több, mint negyven milliót, majd a bank a Kúriához fordult, aki hatályon kívül helyezte az első és másdofokot és most a bank követel közel 80 milliót a lakiteleki önkormányzattól.

Azt most ne firtassuk, hogy mennyire béna annak az önkormányzatnak a pénzügyi irányítása, aki egy "nem biztos" pénzt elkölt, hiszen tudták, hogy a peres eljárás még nem zárult le... az viszont tényszerűnek tűnik, hogy csöbörből-vödörbe került az új vezetéssel ismét Lakitelek.

Zobokiné Kiss Anita facebook oldalán tette közzé a Lezsák Sándornak átnyújtott levelet, amit az alábbiakban közlünk.


Tisztelt Elnök Úr!

Mint Lakitelek település polgármestere, Lakitelek Önkormányzatának képviseletében tájékoztatom és egyben a segítségét kérem, az Ön számára is ismert, az Önkormányzat és a K&H Bank közötti peres ügyről, üggyel kapcsolatban.

Mint az Ön is tudja, 2015. február 25-én a Fővárosi Ítélőtábla meghozta a lakiteleki önkormányzat és a Kereskedelmi és Hitelbank (továbbiakban: bank) közötti jogvitában az ítéletét, melyben megállapította a bank által 2009. június 17., 2009. március 1., valamint a 2012. március 30.napi hatállyal végrehajtott egyoldalú kamatmódosítások semmisségét. Valamint a bankot perköltség és az államnak fizetendő kereseti illeték megfizetésére kötelezte. (1. sz. melléklet)

A február 25-ei ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla 2015. április 8-án kiegészítette és a kamatfizetés kezdő időpontját 2012. április 3. napjára módosította, továbbá a bankot fellebbezési illeték és másodfokú perköltség megfizetésére is kötelezte. (2. sz. melléklet)

Ön 2015. március 17-én „A lakiteleki önkormányzat sikeres küzdelme a tisztességes banki szolgáltatások érvényesítése érdekében” címmel tartott napirend előtti felszólalást az Országgyűlésben. Ezen felszólalásában arról beszélt, hogy 2015 februárjában a Fővárosi Ítélőtábla precedensértékű ítéletet hozott Lakitelek Önkormányzata, illetve a Kereskedelmi és Hitelbank közötti jogvitában. Külön kiemelte annak fontosságát, hogy az önkormányzat az igazáért kiállt és ezt bizonyítani is tudta.

Tállai András nemzetgazdasági államtitkár viszontválaszában elmondta, hogy a Kormány szerint is példaértékű az, hogy a lakiteleki önkormányzat kiállt az igazáért. Felföldi Zoltán volt polgármester jól látta, hogy az önkormányzatnak van igaza, és ezt az igazát a hatóságoknál kell érvényesíteni. Az éveken át tartó küzdelem meghozta a gyümölcsét, hiszen nemcsak hogy igaza lett az önkormányzatnak, hanem még gyarapodik a település kasszája is. Azt is elmondta, hogy az önkormányzat hozzáállása és gondolkodása kísértetiesen hasonlít a Kormányzat gondolkodásához. Figyelemreméltó, példaértékű és mintaértékű kell, hogy legyen ez az országban, közösségeknek, civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, de még vállalkozásoknak is, mert igenis lehet igazuk és igazságuk akkor, ha azért ki tudnak állni, jól felkészültek jogilag és alá tudják támasztani az igazukat. A lakiteleki önkormányzat nemcsak anyagi nyertese ennek a pernek, hanem erkölcsi nyertese és győztese is. Fontos üzenet kell, hogy legyen a bankkal szembenálló fogyasztókon kívüli személyeknek, vállalkozóknak és az önkormányzatoknak is, hogy az igazukért akár bírói útra is el kell, hogy menjenek.

A Kereskedelmi és Hitelbank a másodfokú ítéletet követően az önkormányzat számlájára utalt 44.706.319,-Ft- ot. Ugyan a pénzt a bank átutalta az önkormányzat számlájára, de egyúttal felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.

Majd 2016. február 16-án a KÚRIA mint felülvizsgálati bíróság meghozta döntését, (melyet 2016. április 28-án kaptunk készhez) és ezen döntésében, a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróság 11. sorszámú ítéletét megváltoztatta és a felperesek (Víziközmű Társulat és Lakitelek Önkormányzata) keresetét elutasította. Továbbá 900.000,- Ft elsőfokú, 2.862.600,- Ft másodfokú és 3.353.200,- Ft felülvizsgálati költség megfizetésére kötelezett bennünket. (3. sz. melléklet)

2016. május 30-án kelt levelében a bank, 79.380.502,- Ft megfizetésére fizetési felszólítást küldött Lakitelek Önkormányzata részére, melynek fizetési határidejét 2016. június 03. napjára jelölte meg. Ezen fizetési felszólításban, visszaköveteli az általuk, a számlánkra utalt összeget, ennek késedelmi kamatát, a perköltségeket, a meg nem fizetett kamatot és annak is a késedelmi kamatát! Tehát nemcsak azt az összeget követeli vissza melyet a másodfokú jogerős döntést követően a számlánkra utalt, hanem azokat a kamatokat is melyeket más az elsőfokú döntést követően be sem szedett. Továbbá a kamatok kamatait is! Így ezzel nemhogy nem nőtt az önkormányzat kasszája, hanem még további közel 35 millió forint fizetési kötelezettségünk is keletkezett.

Mai magyar jogrendben hogyan lehetséges az, hogy mind az elsőfokú, mind a másodfokú bírói döntést követően, (mely az Ön és Tállai András államtitkár úr elmondása szerint is, megegyezik a Kormány gondolkodásával) születik egy olyan Kúria döntés, mely elutasítja az önkormányzat keresetét?

Tekintve, hogy véleményünk szerint a KÚRIA döntése több, az Alaptörvényben biztosított jogot is megsértett, ezért az Alkotmánybírósághoz „alkotmányjogi panaszt” nyújtottunk be, melyet 2016. június 22-ei dátummal érkeztettek. (4. sz. melléklet)

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma 2016. szeptember 12. napján hozott végzésében a Kúria határozatában szereplő végrehajtást felfüggesztette. (5. sz. melléklet)
A Kereskedelmi és Hitelbank 2016. szeptember 22-én küldött minderre egy válaszlevelet, melyben arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság elutasító határozatot hoz részünkre, a teljes tartozást egy összegben, azonnal kell megfizetnünk. (6. sz. melléklet)

Mind a Víziközmű Társulat, mind pedig Lakitelek Önkormányzata részéről továbbra is fenn-tartjuk azt, hogy az igazunkért kiállunk és minden lehetséges eszközt igénybe veszünk, hogy ezen igazunkat bizonyítsuk. A jogi képviseletünket ellátó Dr. Bognár Barbara ügyvédnő, akit még a korábbi polgármester Felföldi Zoltán bízott meg, az első tárgyalástól, jelen pillanatig is ellátja feladatát, a jogi felkészültség tekintetében semmilyen változás nem történt. Az ügyvédnő iránt, a Képviselő-testület bizalma töretlen, maximális bizalommal vagyunk felé.
Tekintve, hogy egy összegben, Lakitelek Önkormányzata ilyen mértékű kifizetést, csak külső segítséggel tud kifizetni, a Magyar Államkincstárhoz pályázatot nyújtottunk be a települési önkormányzatok rendkívüli önkormányzati támogatására.

Tisztelettel kérem Önt, mint Országgyűlési Képviselőnket, hogy segítsen abban, hogy ez az Önkormányzatiság alapjait megrengető, méltatlan kúriai döntés, ne sodorja fizetés-képtelenségbe Lakitelek Önkormányzatát!

Kérem, hogy ismét tájékoztassa az Országgyűlést, hogy a korábban olyan nagyra méltatott eredmény, a mai jogállamban milyen fordulatot vett, továbbá kérem, hogy minden lehetséges eszközt tegyen meg annak érdekében, hogy Lakitelek Önkormányzata és a Víziközmű Társulat, a Kereskedelmi és Hitelbankkal folytatott harcban győztesként tudjon kikerülni!
Lakitelek, 2016. november 17.

Tisztelettel:

Zobokiné Kiss Anita
polgármester

 

lakitelekma.hu