2024.03.28, Csütörtök

Újjászületik a Félegyházi Uszoda

felegyhazikozlony.eu

2016.10.14. 11:11

A félegyházi uszoda mindig is a közösségi élet egyik fontos színtere volt. Sokan őriznek nosztalgikus emlékeket azokból az időkből, amikor a bejáratnál büfé, tágas családi öltözők, üzletek várták a látogatókat, a törzsvendégek köszöntötték egymást, az úszásoktatásra érkező gyerekcsapat meg Köhler Józsi bácsi, a legendás mesterfodrász üzlete előtt zsibongott.

Hirdetés

A régi hangulat egycsapásra a múlté lett a 2007-es felújítás után. Az elmúlt csaknem tíz év gyakorlata bebizonyította, hogy az új struktúrában kialakított öltözők és vendégváró tér sem nem kényelmes, sem nem komfortos. A bejutás kényelmetlen, az öltőzők szűkek, az uszodatérig vezető zeg­zugos folyosó nyomasztó. Mindezeket összevetve a jelenlegi városvezetés még 2015-ben döntött arról, hogy jóváteszi a múlt elhibázott lépését, és visszaállítja a régi állapotot, a kor igényeinek megfelelő színvonalon. A munkálatok nemrégiben megkezdődtek. Csányi József polgármester és munkatársai a napokban megtekintették a helyszínt, amely idén mintegy 200 millió forint önkormányzati forrás felhasználásával kap új arculatot. Csányi József azt is elmondta, hogy ez csak a kezdet: Félegyháza közkedvelt fürdőjének szépítése és korszerűsítése jövőre tovább folytatódik.

A beruházás részleteiről megtudtuk, hogy az épület felújítása során nem csak tágas öltözőblokkot alakítanak ki, de bérelhető üzlethelyiségek és büfé is települ az épületbe. A felújítás második ütemében kerül sor a karórás beléptető-rendszer kiépítésére, és felújítják a korábban tornateremként használt helyiséget is.

 

A felújítást követően padlófűtéssel ellátott fogadótérben pihenhetnek meg az uszoda látogatói, ahonnan megközelíthetik az üzlethelyiségeket, a büfét, a pénztárt, valamint beléptető kapun keresztül az öltözőket és onnan az uszodát. Az előváró üzletei és a büfé bárki számára látogatható lesz (itt külön mosdó áll majd rendelkezésre), azonban az öltözőterületre csak belépőjegy, vagy bérlet megváltásával lehet belépni. A terület biztonságát mozgásérzékelők és biztonsági kamerák fogják felügyelni.

 

A beléptető kapun keresztül elérhető, padlófűtéses, modern szellőzőrendszerrel ellátott, kabinos rendszerű öltözőtérben 252 darab öltözőszekrény szolgálja majd a látogatók kényelmét. A felújítás második ütemét követően az öltözőszekrények chipes karórával lesznek nyithatók.

 

Az öltözőtérből a fürdőblokkon keresztül egy folyosón át vezet az út az uszodába, ahonnan nyári szezonban a strand területe is megközelíthető lesz. Az épület egy részében olyan mosdók kapnak helyet, amelyeket csak a kültérről, tehát a strand területéről lehet megközelíteni, valamint külön helyiséget alakítanak ki az uszoda megfelelő vízminőségét biztosító vegyszerek tárolására is.

A felújítás második ütemében épül meg a büféhez tartozó kerthelyiség, valamint a különböző célokat szolgáló pavilonok és üzlethelyiségek.

 

A felújított épület lapos tetőszerkezete szigetelést kap, ami hőszigetelési szempontból is kedvező, s emellett megszűnnek a beázások is. A korszerűtlen nyílászárókat az épület teljes területén lecserélik, a külső homlokzat felújításával, de az eredeti formákat megtartva az építmény teljesen újszerű külsőt kap.

 

Az így újjászülető uszoda és strand a tervek szerint nevében is megújul. Erről októberi ülésén határoz a képviselő-testület.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházauszoda