2024.03.29, Péntek
Iparának köszönhetően sikeres év elé néz Kiskőrös
fotók: Dernovics Tamás / regon.hu

Iparának köszönhetően sikeres év elé néz Kiskőrös

bacsmegye.hu

2018.01.27. 12:37

Köszönetet mondtak kemény munkájukért a helyi vállalkozásoknak, az önkormányzat a tavalyi több mint 2 milliárd forintos bevétel további növekedését reméli idén, az ipar támogatása és fejlesztése révén.

Hirdetés

Állófogadást tartottak pénteken Kiskőrösön a városháza dísztermében, a helyi vállalkozások képviselőinek részvételével. Domonyi László polgármester a megjelentek körében köszöntötte Font Sándor országgyűlési képviselőt és Rideg Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét, majd rátért a város 2017-es adóbevételeinek ismertetésére.

A képre kattintva galéria nyílik!

A város tavalyi éves bevétele összesen 2 milliárd 27 millió 266 ezer forint volt, ebből a helyi adó 921 millió 937 ezer forint - emelte ki, megköszönve a helyi vállalkozások egész éves kemény munkáját. Az egyes adónemeket részletezve ismertette, hogy:

  • a helyi iparűzési adóbevétel 791 millió 334 forint volt,
  • a kommunális adóból befolyt bevétel 64 millió 554 forint,
  • míg az idegenforgalmi adó 8 millió 731 ezer forint volt.
  • A gépjármű adóból a városban maradt rész 57 millió 318 ezer forint (ez az itt keletkezett gépjármű adó a városi kasszába visszavándorló 40 százaléka, a többi a központi költségvetésbe kerül).

A polgármester hozzátette: az egyéb adónemekből származó bevételek elég ingadozóak, de a helyi adóbevételek az utóbbi években egyértelműen folyamatosan növekedtek. „Nem győzzük elégszer megköszönni a kiskőrösi vállalkozásoknak” – ismételte, hozzátéve, hogy egy vállalkozásnak sem kell szégyellnie a befizetett adókat, sőt, ez éppen az erejüket mutatja. A város kiadásairól azt mondta: ezek legnagyobb része felhalmozási célú kiadás.

A képre kattintva galéria nyílik!

Továbbképzéssel és szakmai napokkal segítenék a helyi ipart

A folytatásban a polgármester rátért az „Együttműködés a helyben foglalkoztatásért Kiskőrös járásban” című pályázat témájára. A pályázat lényege, hogy térítésmentes munkaerő továbbképzést tudnak biztosítani a vállalkozásoknak, valamint esetlegesen a bérfejlesztésben is segíthetnek. Domonyi László arra biztatta a helyi cégeket, hogy ha egy adott állásra, feladatra lenne ugyan munkaerő, de nincs megfelelő végzettsége az illetőnek, akkor használják ki ezt a pályázati lehetőséget. Felhívta rá a figyelmet, hogy az önkormányzat részéről Ádám Franciska a pályázat kapcsolattartója, így a vállalkozások képviselői vele tudnak majd együttműködni.

Szintén nyitva áll a minimum 80 fős munkásszálló építés lehetősége. Domonyi László elmondása szerint levélben kereste meg a helyi cégeket az igények felmérésére, válaszokat azonban egyelőre nem kapott. Most élőszóban is arra biztatta a vállalkozások képviselőit, hogy fontolják meg a lehetőséget, hiszen az ő támogatásuk nélkül az önkormányzat nem építhet munkásszállót.

Végül a város gazdasági erejének változásaira rátérve azt emelte ki, hogy Kiskőrös régen agrár-ipari város volt, most azonban már ipari-agrár város, vagyis már az ipar a meghatározóbb erő. Ezért szeretne az iparral is többet foglalkozni, bemutatni a benne tevékenykedőket, közösen gondolkozni a jövőről, akár nyílt nap, expo, vagy iparosok hétvégéje rendezvény keretében. Azt is szeretné, ha feléledne a vállalkozói klub, hiszen az önkormányzat így még hatékonyabban tudná a helyi vállalkozásokat segíteni.

Galéria

Kiskőrösvállalkozásvállalkozásfejlesztés KiskőrösKiskőrös Járás