2024.04.24, Szerda

2016 a családok támogatása és az adócsökkentések éve lesz

2016.02.03. 14:40

Hirdetés

Dr. Zombor Gábor és Dr. Salacz László országgyűlési képviselők adtak tájékoztatást az életbe lépő jelentős kormányzati intézkedésekről. Jónéhány olyan változás van, mely fontos lehet az állampolgárok, a kecskemétiek számára is.

2010 óta az ország gazdasági fejlődése növekszik, fontos a kormány számára, hogy a magyar társadalom minél szélesebb rétege részesüljön belőle. 2016 éve az adócsökkentés, a családtámogatás, a bürokráciacsökkentés éve lesz.

Olyan helyzet állt elő, ami korábban tán csak egyszer fordult elő, hogy 2015 júniusában már elfogadta a parlament a 2016-os költségvetést. Egy jó irány, amit az ország megcélzott, ennek a gazdasági, pénzügyi háttere is rendelkezésre áll. Jelenleg a rendszer folyamatos monitorizálása folyik. Azt kérik a jogszabályalkotók a képviselőktől, hogy próbáljanak a problémákra rávilágítani, mert a kimondatlan cél, hogy minél nagyobb körben lehessen a támogatásokat igénybe venni. A demográfiai célkitűzés az, hogy a lakosság népességfogyása megálljon.

 

A legfontosabb intézkedések:

A Személyi Jövedelem Adó 16%-ról 15%-ra csökkent.

A sertéshús áfáját 27%-ról 5%-ra változtatta a kormány, melyek már most is megmutatkoznak a lakossági fogyasztói árakban.

A sertéshús mintájára a barimfihús áfájának a csökkentését is tervezik a közlejövőben.

Az áfa-csökkentés érinti az új lakóingatlanokat, szintén 27%-ról 5%-ra csökken annak a mértéke.

A családi adókedvezmény, a kétgyermekes családokat továbbra is kedvezően támogatja, ugyanis a gyermekenkénti 10.000.- forintos adókedvezményről 12.500,- forintra emelkedik. Ez jelentős tétel, ez egy 60 ezres megtakarítást jelen.

A kormány 2015 nyarán bevezette a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, ez tovább fejlődött, a három és többgyermekes családok 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesülnek. Ezt további kedvezménnyel, egy 10 millió forintos összeghatárig egy kedvező adózású hitelfelvételi lehetőséggel fokozta. Ez a kamat nem lehet magasabb 3%-nál. Egy másik változás is életbe lépett, miszerint eltörölték a 160 nm2-es felső korlátot, most már az ennél nagyobb lakásokra, házakra is igénybe lehet venni a CSOK kedvezményeit.

Ami Kecskemétet és a környéket érzékenyen érintette, a kezdeti CSOK rendelet kapcsán, hogy elég szigorú összkomfortosítási feltételeket írt elő az új lakások építésére. Ezek enyhítése talán módosul, és elég lesz, hogy az egészséges ivóvíz hozzájutásának a feltétele legyen biztosítva, illetve a szennyvízelvezetés legyen megoldott.

A kormány tervezi eltörölni a 30 millió forintos felső határt a lakás értékénél, így még szélesebb körben lehet azt érvényre juttatni.

Bürokráciacsökkentést is előirányzott. Több hatósági szolgáltatásnak, melynél korábban komolyabb utánajárás, illetékkötelesség is fennállt, fizetni kellett érte, az most megszűnik, ingyenes lesz. A cél, hogy minél egyszerűbben, könnyebben lehessen az ügyeket intézni.

Építéshatósági rendelkezések változtak, hiszen kell az otthonteremtés, hogy minél több lakás épülhessen, felújulhasson. Ehhez minél polgárbarátabb intézkedések kellenek.

Béremelések a közszférában, a pedagógusoknál és az egészségügyben.

Nagy feladata a kormánynak, és a képviselőknek, hogy a hasznos kezdeményezéseket hasznos mederbe tudja tartani, és a legszélesebb körbe tudja eljuttatni.

Galéria

Kecskemétáfacsökkentésbürokráciacsökkentésbéremeléscsaládtámogatás