2024.04.16, Kedd
Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat
A kép illusztráció - pixabay.com

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

mti

2020.10.19. 21:23

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 városban. A vetítéseknek Budapest mellett Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tapolca és Veszprém ad otthont.

Hirdetés

Az egyes vetítésekre már megkezdődött a jegyelővétel. Az előadások szájmaszkban látogathatók, a mozikat pedig rendszeresen fertőtlenítik. Több vetítés után a filmekben felvetett témákhoz kapcsolódó beszélgetést rendeznek a budapesti Puskin moziban - közölték a szervezők az MTI-vel.     

A négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezője, Benh Zeitlin az előző film spirituális folytatásaként a Wendy című filmben újabb, képzelet és valóság határán egyensúlyozó történetet tár a nézők elé. A 77. Velencei Filmfesztiválon debütált Shannon Murphy bemutatkozó rendezése, az Amíg tart a nyár erőteljes, drámai és megdöbbentően humoros megközelítése egy letaglózó témának. A budapesti vetítés után kerekasztal-beszélgetést tartanak Szabó Eszter Judit, Demetrovics Zsolt addiktológus és Kánya Kinga gyászterapeuta részvételével.     

A Berlini Filmfesztiválról négy film is érkezik: Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető filmjében teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte Alfred Döblin 1929-ben megjelent regénye, a Berlin, Alexanderplatz történetét. A budapesti vetítés után ezekről az aktualitásokról beszélgetnek Zentai Lillával, a Menedék Egyesület munkatársával.     

Ilja Hrzsanovszkij rendező az ukrajnai Harkovban egy szinte városnyi díszletben teremtette újra egy 1960-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint 400 szereplő, két éven át, a nap 24 órájában élte meghatározott karaktere életét. Az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. A 700 órányi filmanyagból az első játékfilm a DAU. Natasa, amely a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert. A budapesti vetítés után Kolozsi László kritikus beszélget a filmről Tamás Gáspár Miklós filozófussal. 

Agnieszka Holland a Berlinalén debütált Sarlatán című filmjében egy végletesen ellentmondásos figura, a milliókat gyógynövényekkel kezelő Jan Mikolásek életét mutatja be. A Gunda pedig egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket. A film producere az állatok jogai iránt elkötelezett Oscar-díjas Joaquin Phoenix.     

Cannes-ból két film érkezik: A beszéd az év francia vígjáték meglepetése intelligens humorával, váratlan fordulataival és vizuális megoldásaival, míg Cannes válogatásának egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje a Sweat. A budapesti vetítés után Kormos Anett humorista-újságíróval és Szirmai Gergely videóbloggerrel lesz beszélgetés.     

A Mozinet Filmnapok részletes programja a www.mozinetfilmnapok.hu oldalon található.

Kecskemétmozinet filmnapokKecskemét