2024.04.19, Péntek
Gazdasági és más fontos intézkedéseket hozott Kecskemét
Szemeryné pataki Klaudia facebook

Gazdasági és más fontos intézkedéseket hozott Kecskemét

mti, Szemeryné pataki Klaudia facebook

2020.03.21. 10:03

Kecskeméten veszélyalapot hoztak létre. Továbbra is mindenhol segítik a leginkább veszélyeztetett idősek ellátását.

Hirdetés

Kecskeméten városi veszélyalapot hozott létre az önkormányzat a bajbajutottak megsegítésére, a támogatási feltételek kidolgozása folyamatban van - tájékoztatta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az MTI-t.

Olyan cégek és magányszemélyek felajánlását várják, akik anyagi körülményei ezt lehetővé teszik. Az alapot a polgármester és öt alpolgármester 200-200 ezer forinttal támogatja.

 

Koronavírus - Döntések, intézkedések

- Az idősek fokozott védelme érdekében a közös képviselők lehetőség szerint minden lépcsőházba tegyék a Gondoskodó Szolgálat igénybevételének lehetőségéről szóló tájékoztatót.

- Minden lehetséges fórumon

kérjük az időseket, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Az önkormányzat által működtetett Nyíri úti és Horváth Döme utcai nyugdíjasházban bevezetjük a zsiliprendszert. Ez azt jelenti, hogy akinek van hozzátartozója, az a bevásárolt termékeket a nővér útján juttatja el hozzátartozójához. Akinek nincs hozzátartozója, annak az idősnek a Gondoskodó Szolgálat segít bevásárolni. Az önkéntesek is csak a nővéreknek adhatják át a csomagokat.

- Az iskolák kapcsán az a tájékoztatás érkezett, hogy a távoktatás rendben elkezdődött. Összesen mintegy 90 notebook/tablet hiányzik, ezek beszerzését az önkormányzat megfinanszírozza.

- Gyermek háziorvosi ellátással kapcsolatosan az operatív törzs kéri, hogy beteg gyerekek hozzátartozói először telefonáljanak az orvosnak és csak a telefonos megbeszélést követően, szükség esetén menjenek az orvosi rendelőbe.

- A házi gyermekorvosok munkanapokon 9-18 óra között hívhatók telefonon.

- Hétköznap 18 óra után és hétvégén a házi gyermekorvosi ügyeletet kell hívni, tel: 76/516-904. Az ügyeleti ellátás leterheltsége miatt az operatív törzs kéri a betegeket, hogy régóta meglévő panaszaikkal receptfelírás céljából ne az ügyeleten jelentkezzenek.

- A felnőtt háziorvosi ellátással kapcsolatosan szintén a fenti iránymutatások érvényesek, azzal a különbséggel, hogy a háziorvosokat munkanapokon 8-17 óra között lehet telefonon hívni. Egyéb időpontban a felnőtt háziorvosi ügyeletet kell keresni, amelynek telefonszáma: 76/516-984.

- A kiadott kormányrendelet értelmében a fogorvosok csak sürgősségi eseteket látnak el.

- Az önkormányzat a Család és Karrier PONTtal összefogva segítő szolgálatot szervez a gyermekek felügyeletére, 3-4 gyermek együttes otthoni felügyelete keretében. A felmérés elkezdődött, elérhetőség:
https://www.nokcsaladmunka.hu/terms

- A lakosság az egyes kecskeméti médiafelületeken orvosok bevonásával kapjon tájékoztatást az új koronavírus járvány óvatossági, megelőzési lehetőségeiről.

- A Mentális és Lelki Elsősegély Szolgálat telefonos tevékenységét meg kell erősíteni.

- A szociális alapszolgáltatások közül az idősek klubjaiban, a fogyatékosok nappali intézményeiben, valamint a pszichiátriai és szenvedélybeteg nappali ellátást nyújtó intézményeiben az ellátás felfüggesztése indokolt.

- A támogató szolgálat esetében a szállítás csökkenése miatt a dolgozói létszámot a személyi segítésre csoportosítják át.

- Az operatív törzs kéri, hogy a Máltai Szeretetszolgálat Népkonyháján az ebédet egyszer használatos edényben, lehetőleg elvitelre kapják meg.

- A nappali melegedő 7-15 óra között legyen nyitva, az intézményben egyszerre maximum10 személy tartózkodjon. Óránként 15 perc fertőtlenítési szünetet rendelnek el.

- A KIK-FOR Kft. vizsgálja meg az üzlethelyiségek bérleti díj csökkentésének lehetőségeit.

 

 

KecskemétKecskemétkoronavírus-járvány