2024.04.19, Péntek
Kajszi konferenciát rendeznek Kecskeméten

Kajszi konferenciát rendeznek Kecskeméten

Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

2020.02.14. 12:53

Kecskeméten hagyományai vannak a kajszi barack termesztésének, az egyik legsikeresebb fajtát Magyar, avagy Kecskeméti néven ismerik az emberek. A gyümölcs szerepel Kecskemét Város és Bács-kiskun Megye értéktárban is, a kecskeméti barackpálinka hungarikum lett.

Hirdetés

A termelési hagyomány folytatói között igény támadt a termelői közösség létrehozására és a termékeik jobb pozicionálására. A kajszi barack kiszorult a helyi érdeklődés középpontjából mintegy 60 évre. A munka elindult és a gazdálkodók kezdeményezését a Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület karolta fel. Az értékes gyümölcs és a belőle készült termékek népszerűsítése, fogyasztása a város lakói számára – ismét - identitásuk részévé válhat.

Az események sorából most egy szakmai konferencia emelendő ki, amelyre február 27-én délelőtt 9 órától kerül sor a kecskeméti Tudomány és Művészetek Házában.

A kajszi barackot termelők és a kertész szaktanácsadók és más érdeklődők kaphatnak a téma jeles ismerőitől információkat, kutatási eredményeket és javaslatokat a fajtaválasztás, a termőhelyi sajátosságok és a klimatikus viszonyok tükrében. A rendezvény nyilvános és térítésmentes, de előzetes regisztráláshoz kötött.

Kapcsolattartó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes 06 30 440 4687 [email protected]

További információk találhatók az alábbi linkeken:

Bács-Kiskun Megye nemzeti értékei

A kecskeméti barackpálinka

A kecskeméti kajszibarack

KecskemétKecskemétkajszibarack