2024.04.24, Szerda
Repülésbiztonsági konferencia Kecskeméten

Repülésbiztonsági konferencia Kecskeméten

MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis

2019.02.15. 18:44

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2019. január 30-án került megrendezésre a 2018. évet értékelő repülésbiztonsági konferencia.

Hirdetés

A rendezvényen részt vett a Magyar Honvédség parancsnokának képviseletében Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokság Légierő Haderőnemi Szemlélője, valamint a Magyar Honvédség Parancsnokság, a Honvédelmi Minisztérium, a társalakulatok, társ-civil szakmai szervezetek valamint az Airbus repülőgéptípus üzemeltetését támogató Aeroplex képviselői. A rendezvény népszerűségét jól mutatja, hogy a részvevők száma idén meghaladta a 230 főt. A Bázis Repülésbiztonsági Főnöksége idén a Humán Faktorra, annak különféle megnyilvánulási formáira helyezte a fő hangsúlyt.

Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis parancsnoka, beszédében kitért arra, hogy a fejlett repülésbiztonsági kultúrák már tényként kezelik, hogy a hibázás egyértelműen elkerülhetetlen, ezért a repülésben érintett állománynak mindenképpen arra kell törekednie, hogy a hibákat minimálisra csökkentse, illetve a lehető leghatékonyabb módon kezelje. A hibák ugyanakkor megtanítanak felelősséget vállalni és elemzések alapján megmutatják, hogy mit kell másként csinálni, hogy az adott hiba ne fordulhasson elő újra. Ehhez elengedhetetlen a kommunikáció, a tapasztalatok megosztása és az őszinteség. A mindennapok repüléseiben jelenlévő emberi tényező és a hibázás kapcsolatát két szemléletes, már-már megrendítő rövidfilm bemutatásával érzékeltették a repülésbiztonsági szakemberek.

Az értékelés végén – a Repülésbiztonsági Főnökség által alapított – elismerések kerültek átadásra azok számára, akik munkájuk során kiemelkedően hozzájárultak a repülésbiztonság fenntartásához, a repülőtechnika állapotának megóvásához, és ezáltal aktív szerepet vállaltak esetleges repülőesemények megelőzésében. Idén az elismeréseket a következő szakemberek érdemelték ki: Herczeg Zoltán törzsőrmester, Nagy Havas István főtörzsőrmester, Tisza István zászlós, Márton Sándor főhadnagy, Langó Viktor őrnagy.

Ezt követően korreferátumok és hozzászólások következtek, amelyek szintén emelték az esemény színvonalát, valamint kihangsúlyozták az együttműködés fontosságát.

A rendezvény végén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a Magyar Légierőben megvalósult fejlesztések és az előttünk álló kihívások tükrében a humán faktor kérdése kiemelkedő fontosságú a repülésbiztonságban.

KecskemétKecskemétMH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis