2024.04.19, Péntek

Kiállítás nyílt Kecskemét elmúlt 650 éves történetéről

http://muzeum.kecskemet.hu

2018.12.07. 10:25

A hiánypótló várostörténeti kiállítás a város elmúlt hat és fél évszázados történetét tárja a látogatók elé a Cifrapalotában a modern technika és virtuális valóság segítségével.

Hirdetés

Kecskemét 650 című kiállítás választ keres arra, hogyan éltek, boldogultak, és alakították egyéni és közös sorsukat a hajdan volt kecskemétiek.  A formabontó tárlat feldolgozza a város históriájának közismert eseményei, elemei mellett a kevésbé ismert történeteket is. Az egységes, modern arculat éppúgy az ismeretszerzés szolgálatában áll, mint az élményt adó és magával ragadó látvány.

A város történetének idővonalán jeles események követik egymást. A termekben a korabeli írott sajtó, filmhíradók és filmrészletek is érdekes információkat szolgáltatnak.

Kecskemét története során prosperáló és nehéz időszakok váltották egymást. Ahogy a város jelmondata is utal rá, a magasság és a mélység egyaránt része volt a hat és fél évszázadnak. Túlélt a város pusztító tűzvészeket, pestisjárványokat, homokveszedelmet, rác pusztítást vagy a 20. század emberéletet semmibe vevő diktatúrákat, de minden helyzetben előre tudott tekinteni, és talpra állt. Lakóinak élni akarása kapaszkodó volt a továbblépéshez. A küzdelmek következményeként jött létre az erős városi önkormányzat, a táj adottságait kiaknázó gazdálkodás, a felekezetek egymást segítő magatartása. A fejlődés, európai hírű városközpontot hozott létre, ahol templomok, iskolák, középületek állnak egymás mellett békében.

650 év alatt város nőtt a Duna-Tisza köze homokján. Ehhez szilárd gazdasági támaszra, bázisra volt szükség. Kecskemét városa az évszázadok során mindig alkalmazkodott az aktuális történelmi és gazdasági kihívásokhoz. Minden korban megtalálta azt a tevékenységet a közösség, amely lakói megélhetését, jólétét biztosította.

A tárlat egymás mellé állítja a múltat és a jelent, megismerteti a korábbi évszázadokat és lehetőséget ad az elmúlt évtizedekre való emlékezésre.

A megnyitót követő szombaton, december 8-án egész nap térítésmentesen látogatható a kiállítás.

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 10:00-17:00

Ünnepi nyitvatartás: 2018. december 23. – 2019. január 2. ZÁRVA

A kiállítás 2019 decemberéig látogatható.

KecskemétCifrapalotakiállításKecskemét 650 kiállítás