2024.03.28, Csütörtök
Magyarországon egyedülálló térdműtétet végeztek Kecskeméten
Bács-Kiskun Megyei Kórház - Facebook

Magyarországon egyedülálló térdműtétet végeztek Kecskeméten

kmk.hu

2018.07.22. 12:18

Egy 56 éves, kecskeméti hölgynek helyeztek be csütörtökön térdprotézist a megyei kórházban. Azonban nem akármilyet, az országban egyedülálló eszközt használtak az orvosok, amely olyannyira kuriózum, hogy Európában csak 4 országban dolgoznak ezzel az új anyagból készült protézissel.

Hirdetés

– Ebből a szempontból két lényeges dolog érinti a betegeket: az egyik a protézis élettartama, a másik pedig a működése, hogy mennyire könnyen és milyen mozgástartományban mozog a térd. Ezekben jelent fejlődést az új módszer, illetve az operáció során alkalmazott műszerkészlet sokkal precízebb, könnyebben, egyszerűbben beültethető a rendszer – mondta dr. Kovács Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Ortopédiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A protézis külső dizájnja jelentősen megújult, nőtt a méretválaszték, így kisebb csontvesztéssel jár a beültetésük. Ráadásul a nők részére elkészült egy olyan változat, melynek oldalai keskenyek, így nagyobbá válik a csontlefedettség. A polietilén anyag pedig E-vitaminnal van átitatva és kopásállóbb.

Egy hagyományos térdprotézis 15-20 évet bír el, ezzel az új termékkel várhatóan ez az időtartam 5-10 évvel nőni fog.

Azonban ezeket a protéziseket még nem kaphatja meg mindenki.

– Minden betegnek nem tudjuk adni jelenleg, mert az OEP az fixen finanszíroz. Azaz egy térdprotézisre körülbelül 800 ezer forintot kap a kórház, a hagyományos termékek áfával együtt mintegy 400 ezer forintba kerülnek, ez pedig olyan 600 ezerbe – hangsúlyozta dr. Janositz Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Ortopédiai Osztályának főorvosa.

Az új protézist tehát már tesztelik Kecskeméten. Cél az, hogy mindenki a legmegfelelőbb pótlást kaphassa meg, megkönnyítve a betegek lábadozását és javítva életminőségét.

KecskemétKecskemétBács-KiskunBács-Kiskun Megyei Kórházprotézistérdműtét