2024.03.28, Csütörtök

Kisvitézek fel a lóra! - Bejegyzett szabadalom a kecskeméti Pedagógusképző karon

Neumann János Egyetem

2018.03.16. 16:00

Szakmai konferenciával egybekötött műhelybeszélgetést szervezett a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karának Petőfi Sándor Gyakorló Óvodája március 13-án.

Hirdetés

A konferencia témája a „dramatikus interaktív mesélés és történetmondás módszerének bemutatása egy óvodás gyermekcsoporttal” volt.

A program, amely bemutatásra került jelentős, hiszen két Pedagógusképző Karon oktató pedagógus, Fehér Éva és Szatmáriné Márton Tímea találmánya. Pedagógia területen ritkán születnek ilyen eredmények, büszkék vagyunk tehát, hogy a technika kidolgozására az intézményben került sor, két kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógus által.

Az esemény megnyitóját követően szakmai bemutatóra került sor, ahol Szatmáriné Márton Tímea „játszótársa” és segítője, Szabó Klára segítségével egy vegyes korú óvodás csoporton szemléltették a program lényegét. „A módszer segít abban, hogy a gyerekek már kicsi kortól kezdve úgy éljék meg a tanulást, mint játékot. Az interaktív foglalkozás során általában egy már ismert mese fő történetszálát követve, a gyermekek bevonásával „eljátsszuk” a cselekményt, mondókákkal, dalokkal, mozgásos feladatokkal szívesítve. Ez azért jó tanulási/foglalkoztatási módszer, mert bármilyen információ beépíthető a játékba, így a kicsik könnyebben és mélyebben sajátíthatnak el lényeges információkat.”- mondta el Szatmáriné Márton Tímea.

 

A bemutató csoport vegyes volt, a kicsik között volt hároméves és hétéves is. A gyerekek szemmel láthatóan élvezték, ahogy a március 15-i forradalom egyszerűsített történetét játszották el különböző érdekes kiegészítésekkel színesítve. A módszer kidolgozói szerint a fejlődés már pár alkalom után is jelentkezik a gyermekeken, szövegértésük, fogalmazásuk és nyitottságuk rengeteget fejlődik, a gyermekek pedig megtanulják oldani feszültségüket és a mozgásos feladatok sokkal jobban lekötik a figyelmüket, folyamatosan az „itt és most”-ban tudják őket tartani pedagógusaik.

 

A drámapedagógia ezen módszerének gyakorlatát Szatmáriné Márton Tímea dolgozta ki, a háttérmunkát, úgy mint kutatások, elemzések és megfigyeléseket Fehér Éva végzi. Csapatmunkájuk gyümölcsöző, hiszen a módszer idén levédésre került. „A technika akár otthoni kipróbálásra is alkalmas, ha a szülő egy kis kreativitást érez magában, nyugodtan ki lehet próbálni akár egy szülinapi zsúr alkalmával is. Minden mesélni tudó és szerető szülőt bátorítunk arra, hogy áldozzanak időt gyermekeik interaktív és szórakoztató élménytanítására.” – mondta Fehér Éva.

Galéria

KecskemétKecskemétNeumann János EgyetemPedagógusképző KarPetőfi Sándor Gyakorló Óvoda