2024.04.25, Csütörtök

Modern megfigyelőszobát alakítottak ki a kecskeméti kórházban

kmk.hu

2018.01.06. 06:00

Nappali megfigyelőszobát alakítottak ki azoknak a betegeknek a kecskeméti megyei kórházban, akik érfestésen vagy értágításon estek át, és nyolc órával az operáció után hazamehetnek.

Hirdetés

Világos, hangulatos szoba, kényelmes székekkel, elegáns bútorokkal, televízióval, sakk-készlettel, újságokkal, a falakon festményekkel – a kecskeméti megyei kórház úgynevezett nappali invazív kardiológiai megfigyelőszobája inkább hasonlít egy nappalira, mintsem az egészségügyben megszokott termekre és miliőre. De éppen ez volt a cél, azt szerették volna elérni, hogy az invazív kardiológiai osztályon megműtött betegek ne is érezzék azt, hogy kórházban vannak – derült ki a szerdai sajtónyilvános átadáson.
 
A megfigyelőszobában főleg azok várakozhatnak majd egy nyugodt, barátságos környezetben, akár családtagjaikkal együtt, akik érfestésen estek át, és nyolc órával később haza is mehetnek (illetve néhányan a koszorúér- vagy ütőér-tágítással kezeltek közül) – mondta el dr. Ruzsa Zoltán egyetemi docens, osztályvezető főorvos. Az ő ötlete, régi vágya volt a terem, és mint megtudtuk, az ilyen szoba egyáltalán nem mondható általánosnak Magyarországon, sőt: a kecskemétit egyedülállónak is lehet tekinteni hazánkban. De Európában sincs sok, a főorvos ezen kívül Amszterdamban és Pilsenben tud hasonlóról. Az invazív kardiológiai ellátásban részesült betegeket a kórházak fel szokták venni egy-két napra az osztályra fekvőbetegnek, a megfigyelőszoba révén viszont lehetővé válik, hogy nem sokkal az operációt követően elhagyhassák az intézményt.
 
– Folyamatos nővéri ellenőrzés alatt állnak a páciensek, orvos mindig van a laborban, de a beteg itt úgy érezheti magát, mintha otthon lenne. Ezzel elsősorban a páciens életminőségét, komfortérzetét javítjuk, de a betegellátásban természetesen a beteg az első – tette hozzá a főorvos. Kérdésünkre elmondta: évi 5 ezer betegük van, és abban bízik, hogy bár óvatosan kezdenek az ambuláns ellátásnak, így is napi 5-8 beteget még a műtét napján haza tudnak majd engedni.

Az átadáson dr. Svébis Mihály főigazgató is méltatta a kezdeményezést, megemlítve, hogy a betegek eddig egy szűk helyiségben várakozhattak, most viszont már a 21. századnak és a betegeknek is megfelelő szoba áll rendelkezésükre.
 
Alapítvány biztosította a forrást
A szoba kialakítása 3,5 millió forintba került. Ez elsőre elég soknak tűnik, de tudni kell, hogy az itt lévő bőrfotelek speciális orvosi székek, hogy rosszullét esetén a beteget gyorsan hátra lehessen dönteni. A szükséges forrást a Bács-Kiskun Megyei Szív- és Érbetegekért Alapítvány és annak támogatói, magánszemélyek és cégek biztosították. A szoba berendezése Kovács Zsóka építész-lakberendező nevéhez fűződik.
KecskemétmegfigyelőszobaKecskeméti Megyei Kórház