2024.03.19, Kedd
Félmilliárd forintot kapott fejlesztésre a Kecskeméti Szakképzési Centrum
Szemereyné Pataki Klaudia facebook

Félmilliárd forintot kapott fejlesztésre a Kecskeméti Szakképzési Centrum

mti

2018.01.23. 08:27

A programban a kecskeméti centrum kilenc intézménye és három kollégiuma vesz részt, partnerei között tudhatja többek között a Mercedest és a Knorr-Bremse Kft.-t is.

Hirdetés

A Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztésére több mint 519 millió forint, vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán.

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: Kecskemét zászlóshajó a szakképzésben. A KSZC az egyik legnagyobb hazai képzési centrum, melynek összesen 5580 tanulója van.
Pölöskei Gáborné kiemelte, hogy a szakképzést legjobban a gazdaság szereplőivel együtt lehet művelni. Mint mondta: az ország területén különböző munkaerőigények jelentkeznek, amikhez gyorsan kell igazodni. Lehetőség szerint minél több céget - közöttük kisvállalkozásokat is -, kell bevonni a képzési rendszerbe.

 

Leviczky Cirill, a képzési centrum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: mindig keresik az újabb lehetőségeket a fejlődésre.
A kecskeméti program intenzív pályaorientációval segíti majd a diákokat. A pályázat során - amibe a KSZC 519 pedagógusa is bekapcsolódik -, eszközbeszerzésre és felújításra 142,5 millió forintot fordítanak, valamint 47 millió forint jut a három kollégium felújítására. 
Közösségi programokra - például tanulmányi kirándulásokra, sporteszközök vásárlására és a roma identitást erősítő programokra - 46 millió forint jut. A pedagógusok továbbképzésre és az élménypedagógiai módszerek kifejlesztésére 30-30 millió forintot használhatnak fel. A tanulók fejlesztésére - a 9. osztályos tanulócsoportokra, a tehetséges és végzős diákok fejlesztésére és a "lemorzsolódás csökkentésére" - 100 millió forint szerepel a programban. Az "Énerő" elnevezésű alprojektben 20 millió forintot fordítanak a drogprevencióra és drámapedagógiai foglalkozásokra.

 

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelte, hogy a város nem csak ipari és kulturális, hanem oktatási központtá vált az elmúlt időszakban. Mint hangsúlyozta: a város eddig már 32 milliárd forint támogatást nyert a különböző pályázatokon. 


A projektnyitót követően egy jelképes projektzáróra is sor került, amikor átadták azt az öt napelem rendszert, amit a Kecskeméti Szakképzési Centrum öt tagintézményénél építettek ki. A 162 millió forinttal támogatott beruházástól, évi 13 millió forint energiaköltség megtakarítását remélik.

KecskemétKecskemétKecskeméti Szakképzési Centrum