2024.03.19, Kedd

Megkezdődik a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet korszerűsítése

MTI

2017.12.16. 15:30

Több mint 4 milliárd forintnyi hazai és európai uniós forrásból, a Modern Városok Program keretében megkezdődik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének korszerűsítése - jelentette be Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora pénteken a helyszínen.

Hirdetés

Vigh Andrea a Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen elmondta: a kecskeméti intézetben a fejlesztés eredményeként lehetőség nyílik a hallgatók létszámának növelésére is a nemzetközi elvárásoknak megfelelő színvonalú oktatási körülmények biztosítása mellett.

A beruházás három kecskeméti ingatlant érint: a Zeneakadémia vagyonkezelésében lévő Katona József téri műemlék kolostorépületet, a Kodály Intézet és a Kada Elek szakközépiskola által közösen használt, az 1980-as években átadott épület bővítését, valamint a szomszédos Kada Elek középiskola épületét.

A tervek szerint a beruházás első ütemében egyebek mellett a műemlékvédelem alatt álló kolostorépület teljes korszerűsítése, az oktatási és kutatási funkciók bővítése, fejlesztése zajlik majd. Ezt követően a korábbi szakközépiskolai ingatlanon egy új épület megépítése mellett a hozzá kapcsolódó épületszárny teljes felújítása és az épületek által körülhatárolt Kodály-kert kivitelezése valósul meg egy 250-300 fő befogadására alkalmas hangversenyteremmel. Ott kap majd helyet a 100 hallgató szállására alkalmas új kollégium, valamint bővül a könyvtár és az archívum raktárterülete is.

A rektor a Zeneakadémia számára kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy a zeneszerzőt érintő kettős évfordulón ilyen figyelem irányul a Kodály Intézetre, amely a 4,2 milliárd forintos fejlesztés révén "a kodályi alapokon nyugvó zeneoktatás valódi fellegvárává válhat". A korszerűsítésnek köszönhetően ugyanis az intézmény alkalmassá válik a nemzetközi tekintélynek örvendő foglalkozások, nyári kurzusok lebonyolítására, valamint a zeneszerző és zenetudós szellemi hagyatékának őrzésére, életművének ápolására és kutatására - mondta Vigh Andrea.

Nemes László Norbert, a Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatója kiemelte: az intézet évtizedek óta a Kodály Zoltán nevével fémjelzett nemzetközi zenepedagógia elméleti és gyakorlati oktatóközpontja. Mint mondta, a programjaik iránt töretlen érdeklődés a hallgatóik létszámában is tükröződik, hiszen tíz év óta egyre többen jelentkeznek intézményükbe. Ez teszi indokolttá a Kodály Intézet infrastrukturális fejlesztését.

Az igazgató kiemelte: a Kodály-emlékév következő hónapjainak egyik legfontosabb eseményének ígérkezik a Kecskeméten megvalósuló Nemzeti Ifjúsági Kórus létrehozása. A különleges együttest júliusban egy kórustábor és egy öt hangversenyből álló turné részeként hívják életre. A koncertsorozat záróhangversenye egyben a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál záróeseménye is lesz.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az ünnepség kapcsán elmondta: a kecskeméti születésű Kodály Zoltán legnagyobb és legfontosabb értéke, hogy nemzetközi rangra emelte a magyar zenetudományt és ezen keresztül Kecskemétet. Örökségét ma számtalan művészeti műhely őrzi, ápolja és gondozza, terjeszti határainkon túl is.

Az ünnepségen beszédet mondott a több évtizedes zeneoktatói tevékenységéért októberben kecskeméti Kodály Zoltán-díjjal kitüntetett Jámbor Zsolt karnagy-zenepedagógus. A galántai Kodály Zoltán Daloskör és a Kodály intézet hallgatói közreműködését követően a műsor zárásaként megkoszorúzták az intézet közelében lévő Psalmus Hungaricus emlékművet.

KecskemétKecskemétModern Városok Programkorszerűsítés Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet