2024.03.29, Péntek
A Három Gúnár sem viccel, ha a libacombról van szó

A Három Gúnár sem viccel, ha a libacombról van szó

2017.11.11. 19:44

Mintha egyre sziporkázóbbak lennének a szokásosnak mondható, sorrendben a huszonötödik alkalommal megrendezett Grande borestek Kecskeméten. Pénteken este hét fajta 2017-es szüretelésű szőlőből készült "újbort" kóstolhattak meg az illusztris vendégek.

Hirdetés

Most tényleg hagyjuk, hogy kezd egyre őrültebb tempót felvenni az újborok versenye, hiszen már szeptemberben megjelentek az idén is, az első Írsai Olivérek, esetleg Cserszegi Fűszeresek, sőt, Márton napra már a gyümölcsös pirosborok is az asztalra kerültek pénteken este. Vélhetően a borászok frászt kapnak ettől az egyre őrültebb tempótól, miközben minden borivó fennen azt hirdeti, hogy a jó borhoz is türelem  szükséges. (?)

Mindegy, mára Szent Márton legendájának a története egyre inkább kiváltja az emberekben az empátiát, na nem a "Szent Márton"-i módon a szegények iránt, hanem bizony egy igen egészseéges önkényeztetés irányába. Végtére is kijelenthető, hogy mára a Márton-napi vígaszságok színvonala bizony lassan felveszi a versenyt a Karácsony és Húsvét időszakának a gasztronómiai produkcióival.

 

 

Pénteken este ezt igazolták a legkülönbözőbb vendéglátóhelyek Kecskleméten is. A pár hete megnyitott "Frittmann-féle" Divino-borbárban például libás szendvicset kínáltak a betérőknek, a Három Gúnár professzionális Grande borestjén pedig "otthon is elkészíthető" receptek alapján készítették a hétfogásos libavacsorát. Persze ezen az "otthon is bárki képes"- főszakácsi prezentáción az addigra már egy kissé spicces, legalább 100 fős vendégsereg apraja-nagyja hangosan kacagott, hiszen a szokásosknak megfelelően, a felszolgált ételek ez alkalommal is kiállták volna a legszigorúbb szakácsversenyek kritikáját is.

Mégis, talán most érdemes megállni egy pillanatra!

Hiszen az mégicsak meglepő, hogy mára szinte senki sem lepődik meg egy korábban csak a szakácsversenyeket közvetítő tv-csatornákon, vagy a méregdrága budapesti legmenőbb éttermekben tapasztalható, kecskeméti éttermi kínálaton. Ezért, talán nem túlzás megállapítani azt is, hogy ez nagyban annak köszönhető, hogy bármilyen hihetetlen, de Kecskemét népének a gasztronómiai kultúrája a sok-sok remek étterem hatására bizony hatalmasat fejlődött az utóbbi években. (Ehhez némileg járult hozzá, hogy a térség gazdaságát egy adranalin injekcióhoz hasonlóan felpörgette a Mercedes...)

Pár éve még a "fatányéros"- kultúrát elváró helyiek kétkedve fogadták a Rákóczi úton megnyíló flancos bistró jellegű éttermeket.  Oda ugyan alig-alig jártak a helyiek rendszersen, viszont a város környéki csárdákban mégis megtöbbszöröződött a forgalom, hiszen a szép belvárosi éttermek mégicsak meghozták a helyiek kedvét az éttermekhez. Ennek hű bizonyítéka, hogy például a nagyon finoman főző Fekete Gólya Csárda folymatosan 20-30 asztallal, sőt néha ennek a többszörösével megy, amit az is bizonyít, hogy legutóbb egy 60 beállós parkolót is kialakítottak a csárda mellett. 

 Így bizony mára Kecskeméten sem tanácsos előzetes asztalfoglalás nélkül elindulni vacsorázni. Pár éve még komoly kockázattal lehetett egy vacsorahelyet találni Kecskeméten, mára viszont a belvárosi Bagatell, a napokban a Sheratonnal szemben nyílt Vincent restaurant... mind-mind a város és a térség gasztronómiai előrelépést és egyben versenyét erősíti a kecskeméteik javára.

Talán ennek a kialakult versenynek lehet az oka, hogy Hovány Márton, a Grande borestek védnöke, egyre figyelemfelkeltőbb reklámokkal invitálja a borestekre a vendégeket, amelyeken egyik alkalomról a másikra, mégis minden alkalommal sikerül valahogyan felülmúlni a szervezőknek önmagukat.

Oltyán József