2024.03.29, Péntek

Idén dr Farkas Gábort is jelölték Prima Primissima díjra

primaprimissima.hu

2017.09.13. 13:45

Idén tizenötödik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat. A másfél évtizedes múltra visszatekintő díj jelöltjeit idén is Dr. Csányi Sándor, az alapítvány Kuratóriumának elnöke mutatta be sajtótájékoztató keretében.

Hirdetés

Az ötödik éve az OTP Bank által támogatott díjat széleskörű társadalmi elfogadottság, figyelem és elismerés övezi. Az idei, jubileumi díjátadót követően összesen 450 díjazottat számlál majd azoknak a kiemelkedően tehetséges művészeknek, újságíróknak, tudósoknak, sportolóknak és oktatóknak a száma, akik példát mutatnak. Munkájukkal, tevékenységükkel nap, mint nap bizonyítják, hogy elkötelezettséggel, kitartással odaadással hogyan formálható, hogyan tehető jobbá jelenünk és hogyan formálható közös jövőnk. 

A kiválóságok alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 3,75 milliárd forintnyi összeggel támogatta a Prima Primissima. Az értékes életművek elismerése mellett a szárnyaikat bontogató fiatal tehetségek felemelése is fontos küldetés. A szintén 15 éve alapított Junior Prima Díj számos ifjú reménység felemelkedéséhez nyújtott jelentős támogatást, amelynek köszönhetően a kultúra, a tudomány illetve a sport területének meghatározó egyéniségeivé fejlődtek. Kétségtelen, hogy az elmúlt 15 évben a Prima Primissima mértékadó díjjá vált, már az első években is komoly rangot jelentett a díj elnyerése. Napjainkban olyan értéket képvisel, hogy már maga a jelöltté válás is komoly elismerésnek számít. 

 

„Az idén 15 éves Prima Primissima díj egyedülálló hozzájárulást jelent kulturális sokszínűségünk megőrzésében. Nagyszerű érzés évről-évre szembesülni azzal, milyen kiváló utánpótlással rendelkezik a magyar tudományos, kulturális és sportélet. Küldetésünknek tartjuk, hogy évről évre kiemeljük és a széles közvélemény számára is megmutassuk, hogy kik azok, akik maradandót alkottak az elmúlt időszakban. Úgy gondolom, követendő példákra, mintákra minden társadalomnak szüksége van, hiszen az ő történetük sarkallja jobb teljesítményre, plusz erőfeszítésre mindannyiunkat. Biztos vagyok abban, hogy a Prima Primissima kezdeményezés óriási húzóerőt jelent társadalmunk számára”– mondta Dr. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke. A sajtótájékoztatón Dr. Csányi Sándor megemlékezett Jókai Annáról, aki 2003 óta elkötelezetten és aktívan segítette az alapítvány Kuratóriumának munkáját. Szavai szerint az idén elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas, Prima Primissima Közönségdíjas írónő elvesztése fájdalmas és pótolhatatlan veszteséget jelent.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tíz kategóriában harminc díjazottat választanak majd ki. A magas erkölcsi elismerés mellett összesen 250 millió forintos támogatásban is részesülnek a saját szakterületükön kiválót alkotó honfitársaink. A Junior és megyei Primák további 130 kitüntetést kapnak, a díjjal járó összesen több mint 150 millió forinttal együtt. A díjak struktúrája sem változik, továbbra is tíz kategóriában hirdetnek kiválóságokat: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet. 

Minden kategóriában három díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, összesen tízet. A Primissimák 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A közönségdíjas jelölt személye idén is sms szavazással dől el. Szavazni szeptember vége és december eleje között lehet. A Közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb. 

„Reméljük, a 15 éves évfordulón az eddigi években megszokottnál is több szavazat dönt majd arról, hogy a jelöltek közül ki lesz a Közönségdíj nyertese. A voksolás résztvevői között idén is sorsolással választjuk ki, hogy ki nyeri az új Mercedes-Benz GLA személygépkocsit, érdemes tehát figyelemmel kísérni a szavazás részleteit, amelyek rövidesen elérhetőek lesznek awww.primaprimissima.hu weboldalon és a Prima Primissima Facebook oldalán” – nyilatkozta Honti Hanna, a Prima Primissima Alapítvány ügyvivője.

Idén először - meghatározott feltételek teljesülésekor- határon túl élő magyar, magukat magyarnak valló illetve magyarul is alkotó magánszemélyek és alkotóközösségek is jelölhetőek. 

A harminc év alatti tehetségeket jutalmazó Junior Prima díj kategóriái sem változtak: a tudomány, a zene, a népművészet, és a sajtó terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja, kategóriánként akár tízet is. A Junior Primák jutalma 2-2 millió forint. A külön kategória társalapítói, a Magyar Fejlesztési Bank, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a Docler Holding, a KAVOSZ Zrt. Az idei évben, az FHB Bankot váltva, színház- és filmművészet kategóriában a társalapítók közé lépett a Takarékbank is. 

Emellett idén is átadják a területi Prima díjakat, melyeket 19 megyében hárman nyerhetnek el. A díj célja a helyi közösségek erősítése és az értelmiségi eredmények elismerése. A díjazottak jutalma 1-1 millió forint.


2017. évi Prima díjazottak kategóriánként: 

Magyar irodalom
Kányádi Sándor költő, író, műfordító
Kiss Benedek költő, műfordító
Szilágyi István író

Magyar színház- és filmművészet
Blaskó Péter színművész
Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró
Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár

Magyar képzőművészet
Birkás Ákos festőművész
Haris László fotóművész
Horkay István képzőművész

Magyar tudomány
Dr. Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, MTA rendes tagja
Dr. Pintz János matematikus, akadémikus, kutatóprofesszor
Vicsek Tamás fizikus, akadémikus

Magyar oktatás és köznevelés
Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató
Dr. Lukács István irodalomtörténész, intézetigazgató
Prof. Dr. Sótonyi Péter Tamás rektor, állatorvos-anatómus

Magyar építészet és építőművészet
Csomay Zsófia építész, belsőépítész
Dr. Farkas Gábor DLA építész
Pazár Béla építészmérnök

Magyar sajtó
Baló György szerkesztő, műsorvezető
Hazajáró – turisztikai magazinműsor
Kopeczky Lajos újságíró, riporter

Magyar sport
Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző
Kocsis Ferenc olimpiai bajnok birkózó, mesteredző
Wichmann Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus

Magyar népművészet és közművelődés
Dr. Bálint György kertészmérnök
Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, népi szobrász
folkMAGazin népművészeti folyóirat

Magyar zeneművészet
Antal Mátyás fuvolaművész, karmester
Eötvös Péter zeneszerző, karmester
Várdai István csellóművész

KecskemétPrima Primissima díjDr. Farkas Gábor