2024.03.28, Csütörtök

Felújított épületben lakhatnak a kecskeméti kollégisták

kecskemet.hu

2017.09.29. 10:28

A kollégium diákjainak száma az elmúlt években folyamatosan növekedett, jelenleg meghaladja a 200 főt.

Hirdetés

 

Határidőre befejeződött a „Kecskeméti Szakképzési Centrum Kollégiuma épületenergetikai fejlesztése” című, KEHOP-5.2.10-16-2016-00099 azonosító számú projekt kivitelezése. A pályázat keretében a Kecskeméti Szakképzési Centrum 137,22 millió forint uniós és hazai, vissza nem térítendő támogatást nyert.

A fejlesztés célja a kollégiumi épület energiahatékonyságának növelése, az épület hőszigetelésének javításával és megújuló energiaforrások alkalmazásával. A beruházás helyszíne Kecskeméten a Hunyadi János tér 4. szám alatti ingatlan, amely önkormányzati tulajdon, és a Kecskeméti Szakképzési Centrum vagyonkezelésében van.

A napjainkban már 52 éves kollégium mind külső, mind belső állapotát tekintve felújításra szorult. A korábbi évtizedekben használt korszerűtlen technológia és sok esetben a kivitelezés hiányosságai az épület szigeteletlenségében, a nyílászárók rossz minőségében, a fűtési rendszer átgondolatlan toldozgatásában, a csatorna-és villamoshálózat elavulásában voltak leginkább érzékelhetők.

A projekt keretében megtörtént a kollégiumi épület homlokzati falának hőszigetelése mintegy 1.064 m2 felületen, elkészült a tető hő- és vízszigetelése 850 m2-en, 50 db homlokzati nyílászárót cseréltek ki. A kollégium használati meleg vizének és részbeni energiaszükségletének kielégítése érdekében 36,8 kW-os napkollektoros és 18kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek. A beavatkozás eredményeként jelentős mértékben javult a kollégiumi épület hőtechnikai adottsága és energiahatékonysága, ennek köszönhetően pedig csökken a széndioxid kibocsátás. A felújítás és az alkalmazott megújuló energiaforrások hozzájárulnak az intézmény gazdaságos üzemeltethetőségéhez.

KecskemétKecskemétKecskeméti Szakképzési Centrumépületenergetikai fejlesztésKecskeméti Szakképzési Centrum Kollégiuma