2024.03.29, Péntek

Színes programkavalkáddal vár Kecskeméten a Múzeumok Éjszakája

mti, hirado.hu

2017.06.20. 10:17

2017. június 24-én negyvenegy helyszínen több száz, az értékőrzés témája köré épülő programmal várják a látogatókat Kecskeméten, a Múzeumok Éjszakája.

Hirdetés

Bozsó János az MTI-nek elmondta: a 11 kecskeméti közgyűjtemény mellett további 30 helyszín csatlakozott programsorozathoz. A szerteágazó kínálatban rendhagyó művészeti kiállítások, tárlatvezetések, ismeretterjesztő előadások sorakoznak. A kínálatban a reformáció 500. évfordulójához és a Kodály-emlékévhez kapcsolódó programok is megjelennek. A klasszikusok és a kortársak, a rejtvények, hangversenyek, a gasztronómia és a kézművesség megszámlálhatatlan találkozási pontot kínál az érdeklődőknek - sorolta a főszervező.     

A Bozsó Gyűjtemény Az ismeretlen görl című tárlata a két világháború közötti korszak mulatóit idézi fel. Bemutatják, kik voltak azok a vállalkozók, akik ezeket üzemeltették; kiből lehetett görl és kiből nem; mitől luxus egy luxusmulató; és azt is, milyen szálak fűzték a kormányzó Horthy-családot a hírhedt pesti félvilághoz. A természet által ihletett, korai plein air tanulmányoktól a késői - az alkotó által - naturalistának aposztrofált tájképekig enged bepillantást Szinyei Merse Pál poétikus természetfestészetébe A természet bűvöletében című kiállításuk.    

 

Álórát, villanyórát és több különlegességet is megtekinthetnek a látogatók

Mérőórák különféle típusait nézhetik meg a Hanga Óragyűjteménybe látogatók. Az érdeklődők a kiállítás állandó, míves darabjai mellett különféle álórákat láthatnak, úgy mint villanyórát, víz- és gázórát és egyéb óraszerű műszerek sokaságát.

Vakond szíve, lókoponya, medvevér címmel a 18. század végi kecskeméti gyógymódokról tart előadást a Kecskeméti Katona József Múzeum Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményében Mészáros Ágnes néprajzkutató főmuzeológus. A látogatókat gyógyteával is megkínálják.     

Hegyi Füstös László emlékére a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Karikatúra Szakosztálya és helyi képzőművészek ingyenes karikatúra-dzsemborit szerveznek, melynek keretében portrékat és izgalmas, átváltozó rajzokat készítenek a múzeumok éjszakája látogatóiról a Hírös Agóra Kulturális Központban.     

Hangszerbemutatóval, interaktív tárlatvezetéssel, moldvai táncházzal, citeramuzsikával és Zoord-koncerttel, valamint Leskowsky Albert és barátai dizájner, illetve antik kerékpárbemutatójával készül a Leskowsky Hangszergyűjtemény.    

 

Nem csak a felnőtteknek, de a kisebbeknek is készülnek programokkal

 A múzeumok éjszakáján a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár kapuja is nyitva áll az érdeklődők előtt. A látogatók egy kiállítás keretein belül ismerkedhetnek meg a gyártási folyamatokkal. A Mercedes-Benz Moziban színes kisfilmekkel várják az érdeklődőket, és különleges autókban sem lesz hiány. A kisebbeknek közlekedésbiztonsági játékokkal készülnek, míg a nagyobbak versenyszimulátoron mérhetik össze tudásukat.     

A lézer- és 3D-s bemutatókon túl bolygóközi túrán vehetnek részt az érdeklődők a Kecskeméti Planetárium szervezésében, melynek során bejárják a város különböző pontjain elhelyezett "égitesteket". Az út során megismerkedhetnek a bolygók méreteivel, a köztük levő távolságarányokkal és további érdekességekkel. A túrát bolygóközi idegenvezető segíti.     

A Ráday Múzeumban fanfárokkal és zsoltárokkal köszöntik a reformáció 500. évfordulóját, de lesz reformációs éremkiállítás és tárlatvezetés is. Az esten kiderül, hogy a RE-formáció, RE-konstrukció című új kiállítás középpontjában álló, a Kecskeméti Református Egyházközségnek 1785-ben adományozott keresztelő készletet hogyan rekonstruálták a szakemberek. Lesz továbbá reneszánsz játszóház, bábjáték, koncert és galambreptetés is.   

 

Múzeumi kvízjátékkal is készülnek a szervezők

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben mini szobrok készítésére nyílik lehetőség. A szervezők továbbá múzeumi kvízjátékkal is készülnek.

A helyszínek között három körjáratban, tucatnyi busz szállítja az esti és éjszakai látogatókat. A korlátlan utazásra jogosító karszalag ötszáz forintért váltható meg az autóbuszokon.     

A részletes program elérhető műsorfüzet formájában nyomtatva, a rendezvény honlapján, a muzeumokejszakajakecskemet.hu-n és a Facebook-oldalán is, de elektronikus változata okostelefonra is telepíthető.

 

 

Forrás: mti, hirado.hu

KecskemétKecskemétMúzeumok ÉjszakájaBozsó Gyűjteményértékőrzésreformáció 500Kodály-emlékév