2024.03.29, Péntek

„Amikor a sok kis hal összeáll” – a dél-alföldi klaszterek együttműködése

Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2017.06.28. 13:10

Innováció, export, Ipar 4.0. Ezek azok a kulcsszavak, amelyek új lendületet adnak a klasztereknek, hogy a globális gazdaság egyre élesedő versenyében megállják a helyüket, mégpedig egy újfajta összefogással: a tömörüléssel. Ez a stratégiát elemezték a dél-alföldi régió klasztereinek képviselői az ArchEnerg Klaszter és a Hírös Beszállítói Klaszter közös rendezvényén, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Hirdetés

A klaszterek együttműködése nemzetgazdasági érdek is. Az exportpiacokat a kis- és középvállalkozások a beszállítói körök által érik el – fogalmazott köszöntőjében a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Gaál József elmondta: A sok „kis halat”, azaz a kisebb cégeket ma már nem „ehetik meg a nagy halak”, mert ha tömörülnek, akkor egy stabil egységet alkotva olyan gazdasági erőt tudnak képviselni, amely versenyképes lehet. Ez a klaszterszemlélet, amelyet a rendezvény résztvevői tovább gondoltak. A több klaszterből álló szövetség ugyanis már jóval nagyobb ívű projekteket tud megvalósítani – fogalmazott Szügyi György, az ArchEnerg Klaszter elnöke, nemzetközi innovációs és szervezetfejlesztési alelnök. Megítélése szerint nyilvánvaló az együttműködés gazdaságélénkítő hatása, ám a bizalom ehhez nélkülözhetetlen. 


Ha az újtípusú klaszterek kellően erősek lesznek, akkor lehetnek csak attraktívak – erről már Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztályának helyettes államtitkára beszélt. A kevesebb számú, de stabil klaszterszövetség a kormány minőségi iparfejlesztési politikáját is segíti. Pomázi Gyula a kkv-kről azt mondta: zömében még mindig terméket és piacot építenek, és nem a cégépítés az elsődleges. Pedig ez lenne a fontos, mert a hatékonyságot ez lendíti előre – emelte ki a helyettes államtitkár. 


A jövő vállalkozói, a jövő szakemberei a Z-generációból kerülnek ki. Már most fel kell készülni arra, hogy korszerű képzést kapjanak a felsőoktatásban is. Ebben a témában tartott előadást a klasztertalálkozón Szemerey Szabolcs, a KEDO Zrt. vezérigazgatója. A kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem azért került a rendezvény fókuszába, mert a Hírös Beszállító Klaszter szellemi műhelye. Szemerey Szabolcs előadásában hangsúlyozta: a virtuális világban mozgó hallgatóknak segítség szükséges ahhoz, hogy megtalálják a valóság és a digitális világ közti életteret. Ehhez kell igazítani a tananyag kialakítását és az új didaktikai módszereket a Pallasz Athéné Egyetemen is. Kiváló terep mind ehhez a duális képzés rendszere; már több, mint 40 cég partnere az egyetemnek.  


Az előadások zöme az ipari digitalizáció forszírozásán túl az innovációra is hangsúlyt helyezett. Tan Attila például a klímaváltozás által indukált újításokról beszélt. A bajai Akusztika Kft. innovációs vezetője nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket tudhat magáénak olyan rendszerek és eszközök fejlesztése által, amelyekről a klasztertalálkozón tartott prezentációt.

KecskemétKecskemétBács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és IparkamaraIpar 4.0Hírös Beszállítói Klaszter