2024.04.19, Péntek

Iskolások zsibongásától hangos a kecskeméti repülőtér

honvedelem.hu

2017.05.19. 10:15

Óriási az érdeklődés az immár második alkalommal megszervezett Iskolások hete program iránt, melyen kimondottan diákok részére összeállított, látványos bemutatókkal várta ifjú vendégeit a kecskeméti repülőbázis. A programra még Szegedről, Dunavarsányból, és Mezőtúrról is jelentkeztek csoportok.

Hirdetés

Négy nap alatt kilencvenöt csoportban mintegy 2300 diák látogathat el az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. A gyerekeket látványos bemutatók, színes programok várják: statikus bemutató keretében közelről is megnézhetnek egy negyedik generációs Gripen vadászgépet, beülhetnek több, a hadrendből már kivont muzeális repülőgép és helikopter kabinjába, felszállhatnak egy An-26-osra. Megismerhetik a bázis technikai eszközeit, a katonák rendszeresített kézifegyvereit, a pilóták öltözetét, a tűzoltók munkáját, a katonai pálya iránt érdeklődőket pedig az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai tájékoztatják a jelentkezés feltételeiről. A bemutatók forgószínpadszerűen zajlanak. 

A programsorozat első napján, május 16-án a Légierő Zenekar – Szolnok egy fergeteges show-műsorral fogadta az ifjú látogatókat, majd az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különleges díszelgő csoportja (Révész István főtörzsőrmester, Móré Zoltán őrmester, Palincsár Tamás, Szabados Zoltán tizedesek, Major Norbert, Jósvay Csongor, Balogh Tamás, Csabai Kristóf, Deák Barna őrvezetők) bemutatója következett. 

A diákok remekül feltalálják magukat a reptéren. Kipróbálták magukat pilótaként a HM Zrínyi Nonprofit Kft. szimulátorában, Szatmári „Szatyi” László őrnagy „előadásában” pedig megnézték a Gripenek idei nemzetközi repülőnapokra összeállított új bemutató programját. Ezt követően a csoportok a kijelölt állomáshelyekre vonultak, ahol aztán a gyerekek mindenre felmásztak, mindennel „lőttek”, mindent vezethettek, ami csak az útjukba került. A legnagyobb sikert azonban mégis az őrkutyák aratták. Bogáromi Árpád, Bozsó Norbert, Kobre János, Balogh Attila szakaszvezetők és fegyelmezett, szófogadó „munkatársaik”, Vító, Némo, Bryan és Szikra bemutatóját hangos tapssal köszönték meg a diákok és tanáraik. A gonosz szerepét idén is Csikai Gyula játszotta, azt pedig, hogy éppen mit és miért csinálnak a kutyák, milyen parancsot kapnak a vezetőiktől, Papp Zoltán hadnagy magyarázta el a kordon mögött visongva tülekedő gyerekeknek. 

Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka elmondta: a laktanya-látogatások rendszerén azért változtattak, hogy a vendégek még jobban megismerhessék a bázison szolgálatot teljesítő katonák mindennapjait, a Magyar Honvédség feladatrendszerét. Korábban ugyanis a bejelentkezett csoportoknak a kiképzési feladatok és a szoros időhatárok miatt csak egy-egy helyszínt tudtak megmutatni, a mostani négy nap alatt viszont a bázis összes képességét megismerhetik a diákok. A házigazdák célja azonban nem változott: az érdeklődés felkeltése a katonai pálya iránt. 

A hazainduló gyerekek közt végzett rögtönzött véleménykutatásból kiderült: egyikük sem bánta meg, hogy eljött a repülőbázisra. Abban viszont már erősen megoszlottak a vélemények, hogy a bemutató melyik helyszíne volt a leglátványosabb. A kiskőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola hatodik osztályos diákjainak, Monostori Noéminek és Szikszai Somának például a technikai eszközök és az őrkutyák tetszettek a legjobban, néhány társuk viszont inkább a szimulátornál és a tűzoltóautók közelében maradt volna hosszabb ideig. 

 

Forrás: honvedelem.hu/Galambos Sándor

KecskemétbemutatóIskolások heteMH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisdiákokkatonai pálya