2024.04.26, Péntek
Fogyatékkal élők foglalkoztatását segítő program indul Bács megyében
Fotó: Bacsmegye.hu

Fogyatékkal élők foglalkoztatását segítő program indul Bács megyében

2017.05.30. 11:41

2017. május 30-án Kecskeméten is bemutatták az egész országra kiterjedő Neked MUNKA, nekem ÁLOM! elnevezésű érzékenyítő programot a Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal Képes termében.

Hirdetés

A programról, valamint annak az eddigi megvalósításáról Csősz Erika programvezető osztotta meg tapasztalatait a keddi sajtótájékoztatón: „2008-ban Írországban született meg az az ötlet, melynek célja, hogy egy napra összekapcsolják a munkaerő-piaci szolgáltatókat és munkáltatókat azért, hogy rámutassanak arra, hogy a fogyatékkal élő emberek a munka világára pozitív hatást gyakorolhatnak. Ennek eredménye, hogy eddig 78 fogyatékkal élő személyt sikerült elhelyezni a program során a nyílt munkaerőpiacon.”

„A program fő célja a munkáltatók érzékenyítése, befogadóvá tétele a fogyatékkal élő személyek foglalkoztatása ügyében” – emelte ki a programvezető.

Csősz Erika, a program megvalósításának fontosságáról elmondta: „Szeretnénk a munkáltatók és a társadalom figyelmét felhívni a fogyatékos emberekre, mint lehetséges munkavállalókra. Lehetőséget szerettünk volna adni a munkáltatóknak és a fogyatékossággal élő személyeknek a személyes találkozására. Elsősorban nem munkaközvetítés, hanem egy – előkészítési folyamatként, – az érzékenyítés a cél.”

Magyarországon először 2015-ben (kizárólag Budapesten) valósult meg a program, miután 2014-ben a Norvég Civil Alap kiírta a pályázatot. 2016-ban Budapest mellett már öt másik nagyvárosban is ismerté vált a program, mely során különböző civilszervezetek segítségével 43 helyszínre sikerült eljuttatni fogyatékossággal élő személyeket.

2017-ben – az eddigi hat város – Budapest, Szeged, Miskolc, Szekszárd, Debrecen és Pécs mellett Kecskemét is csatlakozik az immár országossá vált programhoz, melynek eredményeképpen Bács-Kiskun megyében 11 munkáltatóhoz visznek majd el fogyatékkal élőket az érzékenyítő program során.

A program több kecskeméti szervezet jóvoltából sokféle álommunkának a kipróbálására biztosít lehetőséget a fogyatékkal élőknek:

  • Kormányhivatal - parkolási igazolvány ügyintéző
  • Spaletta Étterem - séf
  • Phoenix- Meccano - összeszerelő
  • Rendőrség - bűnmegelőzési ügyintéző
  • S.O.S. Gyermekfalu - családanya
  • Hovány Ford – autóértékesítő
  • Katasztrófavédelem – tűzoltó
  • Szent Imre Iskola - tanító néni
  • Kecskemétfilm Kft. - rajzfilmkészítő

 

A „Neked MUNKA, nekem ÁLOM!” program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Salva Vita Alapítvány támogatásában valósul meg.

Bács-Kiskun Megyei KormányhivatalKecskemétmunkaerőpiacfogyatékosságmunkavállalásérzékenyítő program