2024.04.20, Szombat

Kecskeméten van hazánk legnagyobb tavaszi kertje

agraroldal.hu

2017.04.03. 09:21

A nem mindennapi magánkert Kecskemét napsütötte homokvidékén jött létre, egész pontosan hat évvel ezelőtt. Legelőször a fehér és sárga nárciszok, majd április közepétől a szebbnél szebb tulipánok pompáznak csodálatos színekben.

Hirdetés

 

A kert összesen 16 000 négyzetméteres területen fekszik, a tulajoknak sikerült egy olyan tájképi jellegű kertet létrehozni, ahol vízfelületek, utak, íves ágyások, kisebb-nagyobb dombok osztják fel a kertet különböző részekre, melyek mindegyike a család kényelmét, pihenését, feltöltődését szolgálja. 

 

A terület helyén egyébként korábban szántóföld volt, éppen ezért szükség volt feltöltésre. Az altalaj jellegzetesen agyagos volt, a felső rétegek pedig homokos inkább. Éppen ezért ültetésnél sokkal nagyobb ültető gödröt hoztak létre, mint általában szoktak, legfőképpen azért, hogy a díszfák, örökzöldek, és cserjék igényeit hosszútávon is ki tudják elégíteni. A tápanyagot műtrágyák segítségével pótolják, amihez citromsavat adagolnak, így a víz pH értéke megfelelő lesz.

 

A kertben eszméletlenül jól érzik magukat a tavaszi hagymások, hihetetlen, de az évek során több százezer hagymás növény került elültetésre, természetesen legnagyobb számban nárciszokat és tulipánokat láthatunk. Ennek az is az egyik oka, hogy a tulajdonos számára a tulipán a legkedvesebb növény, így a kezdetektől ezzel a növénnyel töltötték fel a kertet. A tulajdonos egyébként felvette a kapcsolatot a világ összes neves tulipántermesztőjével, és nemesítővel, és minden fellelhető tulipánból vásárolt pár darabot, de volt olyan cég is, amely megajándékozta őt 40 000 tulipánhagymával.

A kert minden évben más-más arcát mutatja, hisz a fajták évente változnak.  A nárciszok virágzása idején fehérbe és sárgába öltözik a kert, hogy aztán pár hét múlva átadja helyét az ezer színben pompázó tulipánoknak. 

 

Tavaly ősszel 120.000 db tulipánt ültettek. Az idei évben úgy döntött a tulajdonos, hogy ezt a rengeteg szépséget nem szabad tovább titokban tartania, meg kell mutatni a természet szépségei iránt fogékony embereknek is, ezért megnyitja a kapukat a látogatók előtt. Az idei évben a nárciszok vannak túlsúlyban. A kert előre meghirdetett látogatási időpontjai beteltek, így egyelőre nincs mód a kert további személyes megtekintésére.

KecskemétKecskemétnárciszvirágoskerttulipán