2024.03.28, Csütörtök

A Pallasz Athéné Egyetemen is megemlékeznek a jubiláló forintról

Pallasz Athéné Egyetem

2017.04.07. 13:47

A Magyar Nemzeti Bank ünnepi rendezvénysorozattal emlékezik meg a nemzeti fizetőeszközünk kibocsátásának 70. évfordulójáról, melynek következő állomása a Pallasz Athéné Egyetem.

Hirdetés

Az ünnepi rendezvénysorozat 2016. augusztus 1-jén a Budapesti Corvinus Egyetemen, a „70 éves a Forint” című időszaki kiállítás megnyitójával vette kezdetét.

A rendezvény 2016 októberétől országosan több régiót érintő vándorkiállítássá bővült, melynek eddigi állomásai: Miskolc, Eger, Debrecen és április közepétől Kecskemét.

A Magyar Nemzeti Bank a vándorkiállítást helyi felsőoktatási (és közművelődési) partnerintézményekkel szoros együttműködésben valósítja meg – nagy hangsúlyt helyezve az adott régió specifikus pénztörténeti-numizmatikai vonatkozásaira és a minél szélesebb körű lakossági ismeretterjesztésre.

A bővített tárlat a jelenleg kiállított érme- és bankjegy-állomány mellett a Diósgyőri Papírgyár Zrt. által felajánlott anyagot, valamint a Katona József Múzeum gyűjteményéből vett műtárgyakat is tartalmaz.

„70 éves a Forint” kiállítás felöleli a forint pénzrendszer teljes történetét, kitekintve a forint előképének számító középkori magyar aranypénzekre, illetve a XVI. századi ezüst tallérokra is. Fókuszában azonban a forint 1946. augusztus 1-jei bevezetése óta eltelt 70 év gazdaságtörténeti, numizmatikai bemutatása áll. A kiállítás a bankjegyeken és érméken keresztül megismerteti a fizetőeszközök hamisítása elleni küzdelem technikai eszköztárának fejlődését is.

Vándorkiállítás időtartama: 2017. április 10 – május 14.

Helyszíne: Pallasz Athéné Egyetem, GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Deák terem

6000 Kecskemét, Izsáki út 10.

 

Forrás: uni-pae.hu

KecskemétkiállításjubileumPallasz Athéné EgyetemMagyar Nemzeti Bankforint