2024.04.19, Péntek

Ma kezdődik a 32. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

mti, hirosagora.hu

2017.03.10. 10:35

Március végéig tart, programjai pedig Kodály és a szecesszió mottó köré szerveződtek.

Hirdetés

A fesztivált 32. alkalommal rendezik meg, március 31-ig 14 helyszínen csaknem 60 kulturális rendezvényre várják a város lakói mellett az oda látogató érdeklődőket is.

Összművészeti fesztiválról van szó, amelyen a hangversenyek és koncertek mellett kiállításokat, színházi találkozót, ifjúsági és dzsesszfesztivált, valamint kulturális egyesületek részvételével zajló konferenciát is rendeznek. 


Bak Lajos, a szervező Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ igazgatója, a város 14 millió forintos támogatását jó befektetésnek nevezte, mert egy 30 millió forint költségvetésű kulturális programsorozat jön létre a támogatóknak, a társintézmények saját forrásainak, valamint a pályázatoknak köszönhetően. A három hétig tartó rendezvénysorozaton idén több mint húszezer látogatóra számítanak.


A programfüzet szerint pénteken két kiállítással és egy hangversennyel veszi kezdetét az idei Kecskeméti Tavaszi Fesztivál. A 2014-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Bán Mariannak és a nevéhez fűződő Az agyag hangja elnevezésű szimpóziumoknak állít emléket a Kápolna Galériában nyíló tárlat. A Hírös Agóra Kulturális Központ Genius loci című kiállítása pedig Kodály Zoltán és Lechner Ödön örökségének lenyomatait keresi a képzőművészet eszközeivel Kecskemét mai szellemi és művészeti életében. A tavaszi fesztivál nyitókoncertjét Vashegyi György vezényletével az Orfeo Kamarazenekar adja, hegedűn Simon Standage játszik. 

A gyermekeket és a családokat egyebek mellett mesés-bábos, kézműves játszóházzal, Háry János daljátékkal, zománcozó foglakozással, bábelőadásokkal és koncertekkel várják. A képzőművészet iránt érdeklődők Király Gábor festőművész, Szalay Gyula grafikus- és festőművész tárlatai mellett a Kodály inspirációk zománcban, a Kodály fresh, a Szecesszió a könyvművészetben és a mindennapokban, valamint a Magyar kortárs nemezművészek - nemzedékek nemezei című kiállításokat nézhetik meg. 

 

A zenei programok sorában Temesi Mária operaénekes, a Magyar Állami Operaház operanagykövete és növendékei koncertje, az Ars Nova Énekegyüttes ünnepi hangversenye, a 70 éves Matuz István Kossuth-díjas fuvolaművész, Déri György gordonkaművész és Kemenes András zongoraművész fellépései, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Kodály-estje, valamint a Kaláka Együttes és a Budapest Bár koncertjei szerepelnek. 

A tavaszi fesztivál kínálatát a hagyományosnak mondható Bohém Fesztivál, a Kecskemét Fringe, a Szín-Tár és a Világzenei Együttlét évről évre megújuló programkínálata is gazdagítja. A rendezvénysorozat ideje alatt a Deák Ferenc téren kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásár várja az érdeklődőket.

KecskemétKecskemétkulturaKecskeméti Tavaszi Fesztivál