2024.04.19, Péntek

Jantyik Zsolt zenés könyvbemutatója a Bozsó Gyűjteményben

2017.03.25. 07:13

Jantyik Zsolt Ezüstbojtár címmel írt könyvét mutatta be maga a szerző, melyben Petőfi Sándort idézi, illetve a 172 éve született János vitézt. A PG Csoport ezzel a húsz dallal és egy hangos könyvvel tiszteleg a nagy költő előtt.

Hirdetés

 

A könyvbemutatón Jantyik Zsolt vendége volt Horányi László színművész, az Esztergomi Várszínház igazgatója, aki a kötet verseiből szemelvényeket szavalt a közönségnek.

Ezüstbojtár címen egy mesekönyv és két cd-ből álló hanganyag készült el nemrégiben, ez utóbbit Debrecenben koncerten is bemutatták. Petőfi Sándort idézik meg benne. 172 éve született a ’János vitéz’. Az Ezüstbojtár tisztelgés Petőfi Sándor emléke előtt. Felteszi a kérdést: vajon ma egy 26-27 éves fiatal el tudna-e jutni Tündérországba, és ha igen, hogyan? Ezt járja körbe a PG csoport egy ’Ezüstbojtárral’, húsz dallal és egy hangos könyvvel, s amelyek segítségével nyárra egy zenés darabbal is jelentkeznek szerte Magyarországon.

Jantyik Zsolt énekes és közművelődési szakember a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, mellette a debreceni PG Csoport frontembere, énekes, dalszövegíró. A könnyűzene iránt érdeklődők jól ismerhetik az immár 30 éves együttes sajátos zenéjét.

   

 „Az egyetemen talált rám a zene. Debrecenben, a legendás Benczúr Kollégiumban két barátommal, Jámbor Józseffel és Herczeg Zolival alapítottuk meg Poligénius csoportot, ami rövid idő múlva PG-csoporttá alakult, majd az öcsémmel és egy angol szociológussal, Kevin Jonhsonnal kibővülve a gondolati zene irányában nyitott. Elkezdtek a koncertjeinkre ömleni az emberek. Kijött az első kazettánk ’Alföldi Zene’ címen, aztán egy bakelit lemez ’Moulen Rouge’ névvel. Az öcsémmel úgy éreztük, mi valami ilyennel szeretnénk foglalkozni egész életünkben!” - mesélte magáról az énekes a Montázsmagazinnak egy korábban készült interjújában.

 

2016-ban harminc éves volt az együttes. Hazai koncertek sora, külföldi turnék, kiadott lemezek fémjelzik az együttes pályafutását. Új-Zélandtól Moszkváig, Londontól Pittsburgig, Rómától Párizsig mindenütt játszottak, de a legkedvesebb koncertjeik a Kárpát-medencéhez, az ott élő magyarsághoz kötik őket.

Jantyik Zsolt több kitüntetést is kapott zenei munkásságáért az évek során: eMRTon díj, Artisjus díj (2013-ban az év könnyűzenei szövegírójának választották), a Magyar Köztársaság Lovag Keresztje.

Galéria

KecskemétKecskemétBozsó GyűjteményJantyik ZsoltPG CsoportEzüstbojtárkönyvbemutató