2024.04.27, Szombat

Ismét a Bányaisok lettek a mobilrobot programozás legjobbjai

Pallasz Athéné Egyetem

2017.03.01. 09:07

2017. február 24-én került megrendezésre a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán a VII. Mobilrobot Programozó Országos Csapatverseny. A versenyre robotok közötti kommunikációt megvalósító projektekkel lehet nevezni.

Hirdetés

A verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma által „Nagy hagyományú és szakmailag elismert versenyek támogatására” kiírt NTP-TV-16-0083 számú nyílt pályázat támogatásával valósult meg.

Az ország legfiatalabb egyeteme, a Pallasz Athéné Egyetem által megrendezett Mobilrobot Programozó Országos Csapatversenyt a jogelőd intézmény (Kecskeméti Főiskola) szervezésében már nagy hagyományra tekint vissza. A már hetedik alkalommal megszervezett eseményen közel 40 középiskola csapatai küldték be az ország egész területéről a pályamunkáikat. A kecskeméti döntőbe 12 csapat versenyzőit hívta meg a szakmai zsűri.

A döntőben soproni, békéscsabai, budapesti, szolnoki, hajdúböszörményi és kecskeméti tanulók vettek részt. Az eseményt Dr. Kovács Lóránt a GAMF Műszaki és Informatikai Karának dékánja nyitotta meg. Beszédében kiemelte a természettudományos képzés fontosságát, hangsúlyozva: „már középiskolás korban is szükséges megismerkedtetni a tanulókat e terület fontosságával”. Kihangsúlyozta továbbá, hogy az Egyetem a verseny résztvevői közül is minél több tanulót vár vissza hallgatói közé.

Dr. Pásztor Attila és Kiss Róbert a verseny főszervezői kiemelték, hogy az immáron 7. alkalommal megrendezett, nagy hagyományú versenyre egyre több helyről érkeznek be nevezések és pályamunkák nem csak hazánkból, de többek között Szerbiából, Vajdaságból és Szlovákiából is. A verseny első felében a már elkészült projektjeiket mutatták be a versenyzők, melyek közül a szervezők elmondása szerint, némelyik akár egyetemi TDK előadáson is megállta volna a helyét. A verseny második felében robotprogramozással kapcsolatos feladatokat oldottak meg a versenyzők, valamint egy speciális robot-tesztpályán mutatták be az elkészült munkáikat.

A versenyen kiemelkedő eredményeket értek el a kecskeméti csapatok.

Az első három helyezett csapat neve és középiskolája:

  1. COHESION      (Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium)
  2. Lost Theory     (Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium)
  3. BIG-Team        (Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium)

A versenyen két csapat különdíjban részesült:

  • ERROR (Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium) - a legjobb robotkommunikációért
  • BIG-Team (Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium) - a legjobb robotprogramért

A versenyt Dr. prof. Vajnai Tibor zárta beszédével, melyben méltatta a versenyzők magas szintű felkészültségét és a verseny rendezői munkáját.

KecskemétBányai Júlia GimnáziumPallasz Athéné EgyetemVII. Mobilrobot Programozó Országos Csapatverseny