2024.04.19, Péntek

Gondolattöredékek a vallás és a mágia területéről

2017.03.19. 12:11

2017. március 18-án programsorozat indult Vallás és mágia címszó alatt Kecskeméten, a Granada Hotelben. Az első előadást Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere tartotta.

Hirdetés

Az előadás első részében Mák Kornél ismertette a mágia fogalmát, valamint a mágiának a valláshoz köthetőségét. A folytatásban megtudhattuk, hogy hogyan alakultak ki a szimbólumok a korai vallásokban, illetve hogy a mágiának is szerves részét képezik a jelrendszerek. A hallgatóság ezt követően pedig a mágia és a vallás összekapcsolódásának a történetiségéről bővíthette a meglévő ismereteit. Mák Kornél az előadása során kiemelte: az előadás nem ezotéria, hanem tudományra épülő gondolatmenet.

A programsorozat a vallás és a mágia témakörére épül, és mivel ez a témakör rendkívül sok mindent felölel, így ezen a napon olyan témák kerültek felszínre, mint az állatszimbólumok, az okkultizmus hódítása vagy éppen a modernkori mágia, mely a mai napig is jelen van egyes kultúrákban.

Az első előadás tartalma igen színesre sikeredett, hiszen szó esett még a mágiával foglalkozó papokról, a sárkányok kialakulásáról, a mágiához köthető hiedelmekről, a 20. századi szimbólumokról vagy éppen arról, hogy hogyan jelenik meg a mágia az orvostudomány területén.

KecskeméttudományprogramsorozatVallás és mágia