2024.03.28, Csütörtök

Rejtett kincsek a kecskeméti múzeumból

Katona József Múzeum

2017.02.02. 10:44

A kitartó és lelkes kecskeméti múzeumbarátok jól emlékezhetnek még arra a kezdeményezésre, amikor az ezredfordulón egy darabig rendszeres minitárlat-sorozat volt látható a Cifrapalota földszintjén. A tematikus „box" a nagy múltú Kecskeméti Katona József Múzeum ritkán vagy sosem látott tárgyait volt hivatott bemutatni a népszerű kiállítóhelyen. „Rejtett kincsek" volt a címe ennek a kiállítás-füzérnek és ezt viszi tovább  – hasonló céllal, de már más formában - a Kecskeméti Katona József Múzeum új kiadvány-sorozata.

Hirdetés

A gondozó közgyűjtemény mellett támogatást biztosító Kecskemét Város Önkormányzata segítségével megjelent igényes kivitelű, szép kiállítású művet a szerző-szerkesztő Somogyvári Ágnes régész, főmuzeológus jegyzi.  A fotókat Kiss Béla készítette, a tipográfia Zalatnai Pál hozzáértését dicséri. „Kada Elek ásatta egykoron" a kiadvány-sorozat első, most két ív terjedelmű darabjának a címe, melyben feltárul az ügyvéd, amellett legendás író, archeológus, kora neves és tudós közéleti személyiségének: Kada Elek (1852-1913) polgármesternek régészeti munkássága nyomán előkerült számos tárgy történelem ismeret formáló jelentősége.

Az 1898-ban könyvtárat és múzeumot alapító „első polgár" Kecskeméten, a Duna-Tisza köze több településén, a történelmi Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye déli térségében folytatott közel három évtizeden át szisztematikus feltárásokat, amelyből – a második világháború végének súlyos gyűjteményi pusztulását követően – háromszáz darab mégis máig őrzi a történelem gyűjtését és őrzését oly elhivatottan gyakorló ember emlékét és példáját.

 

Galéria

KecskemétKecskemétCifrapalotaKatona József MúzeumRejtett kincsek