2024.04.24, Szerda

Képzéssel a sikerért: Transznacionális Partnerségi Iroda nyílt Kecskeméten

2017.02.28. 14:05

Győr után Kecskeméten is létrejött a Vasas Szakszervezeti Szövetség és a német IG Metall együttműködése révén az a Transznacionális Partnerségi Iroda (TPI), amely képzésekkel és tanácsadással segíti a járműipari szakszervezeteket, valamint a munkavállalókat.

Hirdetés

Magyarország a német vállalkozások egyik kedvelt befektetői helye. Csak az autógyártó Audi és Mercedes-Benz a saját gyártási helyeikre számtalan beszállítót és autóipari szolgáltatót vonz. Ebből adódóan egyre több az összefonódás, mint például az ún. Expatok, akik mindkét ország támogatását élvezik. A gyártó – és beszállítói folyamat szorosan összekapcsolódik egymással.

Ez a helyzet az IG Metall-lal és a Vasassal is, akik szoros hálózati együttműködésben dolgoznak együtt, hogy az új kihívásoknak és feladatoknak meg tudjanak felelni. Ez a hálózati együttműködés és egyeztetés az üzemi munkavállalói képviseleteknek a telephelyek közötti verseny ellenére egyik oldalról a munka– és szociális normák betartása, másik oldalról ezek továbbfejlődése miatt szükséges.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke kiemelte: nagy jelentősége van a német kollégákkal való együttműködésnek, melynek közös célja a tisztességes munkakörülmények, a foglalkoztatás biztonsága, és a megfelelő bérezés kialakítása. Minden szakszervezet annyit ér amennyi tagja van, és amilyen a szervezettsége, nyomásgyakoroló képessége.  

A Vasas eddig a foglalkoztatás biztonságát és a béreket tartotta elsőszámú feladatnak, most viszont a munkaerőhiány lehetőséget ad további tárgyalások kezdeményezésére és nyomásgyakorlásra, de csak abban az esetben, ha felkészült tisztségviselőkkel dolgoznak. A TPI Győrben már bizonyított. Kecskeméten a mai nappal elindul az a tevékenység, amely megoldást adhat a tisztségviselők számára az ismereteik bővítésében, valamint bátorításában és szakszerűségében is.

Wolfgang Lemb az IG Metall elnökségi tagja elmondta: a munkatársak kiválasztása már megtörtént, ez is biztosíték arra, hogy olyan minőségű szakszervezeti munka történjen, amely megfelelő eredményeket biztosít a jövőben. A szakszervezetek számára a szolidaritás és az együttműködés elengedhetetlen. Az IG Metall elkötelezett abban, hogy a munkavállalók megfelelő munkakörülményeket és béreket kapjanak. A Kecskeméten működő TPI emellett megkönnyíti a német és magyar munkavállalók közötti információ-, valamint a véleménycserét is.

KecskemétképzésVasas Szakszervezeti SzövetségIG MetallTransznacionális Partnerségi Irodajárműipar