2024.03.29, Péntek

Kialakulnak-e "No-go" zónák Kecskeméten?

kecskemet.hu

2017.02.17. 08:25

Szabadidős negyed kijelöléséről, a Modern Városok Programhoz kapcsolódó egyes intézkedésekről és a Városi Támogatási Programról is döntött Kecskemét közgyűlése.

Hirdetés

 

Módosította a közgyűlés a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéról szóló helyi rendeletet. Ennek értelmében szórakoztató, kulturális és szabadidős negyedet jelölt ki, amely a volt Rudolf laktanya és utódépületei, valamint a leendő campus területe.

Mint ismeretes, Kecskeméten főszabályként az alkalmazandó, hogy a vendéglátó üzletek 24 óra és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva. Ugyanakkor vannak olyan üzlet típusok (például a meleg konyhát üzemeltető egységek) és rendezvények, amelyekre nem vonatkozik az időkorlát. A rendelet mostani módosítása azt jelenti, hogy a kijelölt területen a szórakozóhelyek szintén időkorlát nélkül működhetnek majd.

 

A Modern Városok Program több elemével kapcsolatosan hozott döntéseket Kecskemét képviselő-testülete. Ezek egyike a Városháza felújítása, amely közel 5,2 milliárd forint támogatásban részesülhet műemléki és turisztikai fejlesztésekre. Első körben most 185 millió forint támogatást kap a város, amelyből a fejlesztés előkészítését végezheti el.

A másik elem a repülőtér polgári célú fejlesztése. Az összesen 5,5 milliárd forint költséggel megvalósuló beruházás keretében az állam gondoskodik egyebek között a katonai funkciók kiváltásáról, az önkormányzat pedig a polgári célú fejlesztések megvalósítása érdekében jut támogatáshoz.

 

A Kecskemét Fejlődéséért Alap létrehozása kapcsán a közgyűlés felhatalmazta a polgármestert a Nemzetgazdasági Minisztériummal történő hosszú távú szerződés aláírására, amely értelmében a kormány a minisztériumon keresztül visszatérítendő támogatást nyújt a városnak. Az ütemezés: 2017-ben 15 milliárd, 2018-ban 5 milliárd, 2019-ben pedig újabb 5 milliárd forint.

 

Az előterjesztésben szerepelt a Kodály Intézet fejlesztésével kapcsolatos tájékoztatás is. A beruházás 4,2 milliárd forintba kerül, amelyre a forrást a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kapja.

 

Idén ismét lesz Városi Támogatási Program, amelynek forrásaival a város elsősorban a civil szervezetek által ellátott feladatokat akarja támogatni. A program 2017-ben is 100 millió forint előírányzatot tartalmaz, amelyre 10 féle területen (oktatás, kultúra, szociális ügyek, egészségügy, ifjúság, sport és szabadidő, idősügy, környezetvédelem, mezőgazdaság, műemlékvédelem) lehet pályázni. Az elmúlt évekhez képest változás, hogy a pályázatokat papír alapon és elektronikus úton is be kell nyújtani. A benyújtás március 15-től április 15-ig lehetséges. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester arra hívta fel a pályázók figyelmét, hogy a benyújtással lehetőleg ne várják meg az utolsó napokat.

 

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében két projektre nyújott be támogatási kérelmet az önkormányyzat. Ezek egyike az integrált városi csapadékvíz kezelési rendszer kidolgozására vonatkozik, amelyben Kecskemét mint a konzorcium vezetője jelenik meg, partnere pedig Szabadka önkormányzata. Az 1,6 millió euró összköltségű projekt célja, hogy mindkét városban kialakuljon a csapadékvíz tárolásának rendszere annak érdekében, hogy szárazság idején a csapadékot szabályozottan lehessen visszajutattni a szükséges területekre.

A másik projekt a regionális együttműködés erősítése a sport turizmushoz kapcsolódva. A konzorcium vezetője szintén Kecskemét önkormányzata, partnerei pedig a KARC Kecskeméti Atlétika és Rugby Club, a szegedi Fit World Sportegyesület és a szerbiai Atletski Klub Atina. A 216 ezer eurós projekt keretében történik meg egyebek között az új Kecskeméti Atlétikai Centrum berendezéseinek és eszközeinek beszerzése.

 

A közgyűlés döntése értelmében az önkormányzat konzorciumi megállapodást köt a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-vel annak érdekében, hogy konzorciumban pályázatot nyújthasson majd be a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás országos átszervezése kapcsán ugyanis olyan változások következtek be, amelyek indokolttá teszik, hogy Kecskeméten végpontként funkcionáló mechanikai biológiai hulladékválogatómű jöjjön létre.

 

Együttműködési megállapodást köt az önkormányzat az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft.-vel a közvilágítás hatékony fejlesztése érdekében. Kecskeméten jelenleg 1500 ilyen igényt tart nyilván a város. A fejlesztések azonban csak akkor valósíthatók meg, ha a Démász először kiépíti a szükséges hálózati elemeket (kapcsolószál, vezérlőszál, oszlopok). Az önkormányzat ezt követően tudja saját feladatként kihelyezni a lámpatesteket.

A megállapodás szerint az Elosztó 2017-re mintegy 18 kilométer hosszon épít új kapcsolószálat. Az önkormányzat idén 150-200 darab lámpatest feleszerelését tervezi.

 

Szintén együttműködési megállapodást köt a város az MVM Partner Zrt-vel, amely a legnagyobb állami tulajdonban lévő energetikai cégcsoport, és amely valamennyi megyei jogú várossal stratégiai megállapodást köt. A cég előzetesen már elkészítette 10 kecskeméti ingatlan stratégiai energetikai auditálását, ezek ajánlásokat fogalmaznak meg a hatékony energiacsökkentési intézkedésekre. A megállapodás lényeges eleme olyan tájékoztatási, információs környezet kialakítása, amely lehetővé teszi az energiafelhasználási szokások átalakítását.

 

Döntött a testület arról, hogy ideiglenesen a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola épületébe költözteti a Széchenyi sétányi bölcsődét. Ezt az indokolja, hogy a bölcsőde épületét uniós és hazai forrásból felújítják, a munkálatok ideje alatt pedig az ellátást nem lehet helyben biztosítani.

KecskemétKecskemétModern Városok ProgramKecskemét közgyűlés