2024.04.24, Szerda
Kecskeméten csap a húrok közé a máltai gitár virtuóz!
Fotó: Ozzy Lino Facebook

Kecskeméten csap a húrok közé a máltai gitár virtuóz!

2017.01.26. 18:35

2017. január 27-én Kecskeméten a Goose Bar Clubban élőzenés estet tartanak, ahol fellép a máltai akusztikus gitár virtuóz Ozzy Lino. A különleges estét megelőzően egy rövid interjú is készült, melyben a máltai zenész karrierjéről, és Kecskeméthez köthető élményeiről is beszámol.

Hirdetés

Ugorjunk egy kicsit vissza az időben, hogyan találtál rá a zenére?

A zene már gyerekkorom óta meghatározó része volt az életemnek. Máltán is zeneiskolában kezdtem a tanulmányaimat. Mindig próbálok a színpad közelében maradni, hiszen számomra az élet is izgalmasabb ott. Kiskoromban csak énekeltem, ugyanakkor a szüleim mindig is erőltették, hogy tanuljak meg hangszereken játszani, de nekem ez sosem ment. Soha nem is vettem zongora vagy gitár leckét, pedig 1999 óta gitározom. A zenéim saját magam írom, és eközben tanulok meg a gitárral és a zongorával játszani. Ugyanakkor, ha egy nagyobb bandával zenélek együtt, akkor csak a hangomra hagyatkozom, hiszen mindig is ez bizonyult a legfőbb erősségemnek a zenei karrierem során.

Az életem során több jótékonysági esten is részt vettem, majd Máltán, egy polgári zenekar koordinálásán is dolgoztam. Ez a zenekar azért is volt fontos számomra, mivel itt a kezdőktől egészen profikig, mindenki, aki akarta a zenekar tagjának érezhette magát. A zenekar nyitott, és mindenki abban segít a másiknak, amiben csak tud. Ez véleményem szerint egy nagyszerű dolog.

Nagy hangsúlyt érzek a mások megsegítésének fontosságában. Nálad ez hogyan valósul meg az élőzenében?

Mások megsegítése számomra mindig is inspiráló tényező volt, sőt támogatom azokat is, akik az élőzenében szeretnének érvényesülni, akár magyar, akár angol nyelven. Az előadások során szeretek más zenészekkel együttműködni. Mindig nyitott vagyok egy közös éneklésre, amennyiben mások is szeretnének az adott dalhoz csatlakozni.

Említetted, hogy saját magad is írsz zenéket. Van valami fő motívuma, esetleg speciális üzenete a dalaidnak?

A legtöbb zene, amit saját magam írok, az öntudatosságról szól. Ez nem azt jelenti, hogy a szerzeményeim rólam, vagy az életemről szólnak. Mindig próbálok arra koncentrálni, hogy olyan zenéket írjak, melyek másoknak is szólnak, és közösen is átérezhetővé váljanak. Részemről az a legfontosabb, hogy a zenémmel a valós érzéseket a valódi embereknek adjam át.

Van olyan pillanat a zenei karrieredben, amelyre kimondottan büszke lehetsz? Esetleg kaptál már díjat?

Tavaly áprilisban éppen Frankfurtba utaztam egy Jótékonysági lézer-show-ra. Az utazás közben a vonaton két fiatal egyetemista lány éneklésére figyeltem fel. Annyira jó hangulata volt az élőzenés előadásuknak, hogy engem is odavarázsoltak, és a következő pillanatban már közösen énekeltünk határtalan vidámsággal. A történet érdekessége, hogy a vonaton valaki egy videóra is felvette ezt a jelenetet, majd a világhálón is közzétette. Azonban én semmit sem tudtam az egészről, csak a kedvem szerint énekeltem tovább. A videót addigra pedig már vagy 30 millióan is látták, mire észhez tértem. Máltán akkora érdeklődést váltott ki ez a videó, hogy mindenhol csak ebbe futottam bele. A frankfurti polgármester 2016-ban még egy turisztikai díjban is részesített, köszönhetően ennek a videónak is.

Hogyan jutottál Kecskemétre a zenei karriered során? Mihez köthető az eddigi a legnagyobb hírös városi sikered?

Három éve járok már Magyarországra, azon belül is többnyire Kecskemétre, ahol egy lézertechnológiai cégnél dolgozom. Mint arra fény derült, ez a munka igazán közelebb hozott engem a kecskemétiekhez. A 2016. november 25-én szervezett Jótékonysági lézer-show és orgonakoncerten a Nagytemplom tele volt kecskeméti fiatalokkal, akikkel egy nem minden napi élményben lehetett részem. Ekkor történt ugyanis, hogy a kollégám megkért, hogy énekeljek is valamit a közönségnek, ne csak a lézerekkel foglalkozzak. Erre az volt az első reakcióm, hogy nem veszem el a fiatal tehetségek elől a kibontakozási lehetőséget, hiszen ez a show róluk szól, nem pedig rólam. Végül kisebb unszolás után elénekeltem a Halleluja-t. Hatalmas sikere volt, teljesen megérte.

Mindezek mellett nagyon vártam már, hogy újra Kecskemétre hozzon a sors. Az emberek mindig is barátságosak voltak itt velem. Különösen foglalkoztat az építészet. Amikor Kecskeméten járok, sokszor magukkal ragadnak a szebbnél szebb épületek. Ami azt illeti, el tudnám képzelni az életem ebben a városban, sőt egyszer a jövőben még talán ide is költözök! Emellett mindig örülök, ha Kecskemétre jöhetek. Itt mindig találok valakit, akivel közösen zenélhetek.

Milyen okból kifolyólag érkeztél most Kecskemétre?

Eredetileg a szombati Rotary bálra jöttem, ugyanakkor tudomásomra jutott, hogy a novemberi Jótékonysági lézer-show-n előrukkolt énektudásommal több embernek is egy nagyon jó élményt nyújthattam. Ezért úgy gondoltam, hogy tudok én ennél jobbat is. Egyből jött is az ötlet: Mi lenne, ha egyszer fellépnék egy élőzenés estén, méghozzá itt, Kecskeméten. Kiváló lehetőségnek ígérkezik számomra, hogy holnap este erre is sor kerülhet a Goose Bar Club-ban.

Készülsz valamilyen meglepetéssel a holnapi élőzenés estére?

Annyit elárulhatok, hogy a holnapi élőzenés este két részből fog állni. Az első részben ismertebb számokat, valamint a máltai szerzeményeket fogom előadni. Az este második felében ugyanakkor nagy boldogsággal töltene el, ha a közönség is csatlakozna hozzám, és egy közös énekléssel tennénk feledhetetlenné a péntek estét...

A koncertről további információt a Goose Bar Club Facebook oldalán találhat.

KecskemétkoncertGoose Bar ClubOzzy Linoakusztikus gitármálta