2024.04.19, Péntek

A Kárpát-medencei diákság figyelmét felkeltő történelmi versengés döntőjébe 21 csapat került be. Közöttük  volt "Kínok kutatói" néven a Kecskeméti Szakképzési Centrumhoz tartozó Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Szakközépiskola csoportja Jäger Erzsébet tanárnő felkészítésével.

Hirdetés

Az elmúlt év őszén hirdette meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő azt az országos középiskolai tanulmányversenyt, amely a GULÁG Emlékbizottság szakmai védnökségével, az Emlékév alkalmából került lebonyolításra.

 

A január 19-én, Budapesten megrendezett döntő végső, szűkített létszámú fordulójába már csak hat csapat került be; a kecskemétiek szoros holtversenyben a kilencedik helyen végeztek. Az Ujváry Gábor professzor vezette zsűri, diáktársak, szakmai kísérők és a sajtó előtt  zajló megmérettetés résztvevői kép-, idézet- és vaktérkép felismerésben, ppt-előadásaikkal, interaktív szóbeli feladat teljesítéssel, majd zárásként történelmi vádbeszédekkel mutatták be több hónapos komoly és szabadidőt bőven igénybe vevő felkészültségüket.  

 

A "Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve" kiemelt program-sorozatból Kecskemét és Bács-Kiskun megye is kiveszi részét. A versenyhez kapcsolódóan február 24-25-én Kecskemét városa ad otthont a most lezárult megmérettetésben jeleskedett diák közösségek szakmai találkozójának, s workshopnak.

A  fővédnök Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony meghívó levelét és a vendéglátó város promóciós mappáját Hörcsök Imre képviselő, Kecskemét Megyei Jogú Város Értékmegőrzési Bizottságának elnöke  és Hajagos Csaba történész, muzeológus, a projekt-gazda Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa,  témagazda adta át a kárpátmedencei régió ifjú képviselőinek. A házigazdák között nagy izgalommal készülnek a  diák és felnőtt  szentgyörgyisek is. 

KecskemétKecskemétgulágSzent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Szakközépiskolatanulmányi verseny