2024.04.24, Szerda

Felnőtt elítéltek adnak karácsonyi műsort a kecskeméti SOS Gyermekfalu lakóinak

mti

2016.12.20. 08:50

Felnőtt elítéltek adnak karácsonyi műsort a kecskeméti SOS Gyermekfalu lakóinak. A fogvatartottak fizetésük egy részét is felajánlották a fiatalok támogatására.

Hirdetés

Kovács Gyula büntetés-végrehajtási alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokhelyettese elmondta, a karácsonyi műsorban kizárólag felnőtt fogvatartottak szerepelnek. A férfiak egy pedagógus végzettségű reintegrációs tiszt segítségével az alkalomhoz illő verseket tanultak, valamint prózarészleteket és dalokat választottak. 

A munkát, valamint közösségi tevékenységet vállaló elítéltek kedvezményekben is részesülhetnek, a jó magaviselet mellett ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a rabok börtönbüntetésük egy részének letöltése után feltételesen szabadulhassanak. 

Kovács Gyula kiemelte, sok elítélt a jóvátételi munkában is szívesen vesz részt. Legutóbb a Te szedd! szemétszedési akcióra negyvennél több fogvatartott jelentkezett, de rendszeresen vállalnak kert- és parkrendezési munkákat a kecskeméti közterületeken és intézményekben is. 

Nem ritkák műsoros fellépéseik sem. Példaként említette, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából egy nyugdíjasotthon lakóinak tartottak előadást fiatalkorú elítéltek, egy másik idősek otthonában pedig Oscar Wilde A boldog herceg című meséjét adták elő. A próbákon és az előadásokon az elítéltek megtanulnak helyesen viselkedni, a másikra figyelni, egymással együttműködni, és ez a szabadulásuk után is fontos lesz, hozzájárulhat ahhoz, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba.


A közelgő karácsonyról szólva Kovács Gyula elmondta, az I. számú (Mátyási utcai) és  a II. számú (Wéber Ede utcai) részlegben is december 22-én tartanak ünnepi műsort. Karácsony első és másnapján pedig minden elítéltnek lehetőséget biztosítanak, hogy - ugyan a börtön falai között -, de találkozhassanak családtagjaikkal, rokonaikkal.

KecskemétKecskemétSOS GyermekfaluBács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet